fbpx
NaslovnicaCrna GoraU saobraćaju ove godine poginule 43 osobe

U saobraćaju ove godine poginule 43 osobe

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnim nesrećama, koje su se u Crnoj Gori dogodile od početka godine do 1. novembra poginule su 43 osobe, saopštili su iz Uprave policije i apelovali na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i poštuju saobraćajne propise.

Iz policije su, povodom 15. novembra – Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, poručili da će nastojati da kroz partnerski odnos sa građanima, nevladinim organizacijama, drugim organizacijama i instirucijama, utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

„Samo za deset mjeseci ove godine, u Crnoj Gori u saobraćaju su smrtno stradale 43 osobe“, kazali su iz policije.

Kako su naveli, u posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6,5 hiljada bude povrijeđeno.

Iz policije su rekli da je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju i dalje jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

„Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju da je kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su podsjetili da, u cilju obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača i Mašinskim fakultetom, od 10. do 20. novembra realizuje kampanju „Uspori, sačuvaj život“, koja ima preventivno represivni karakter.

„Cilj kampanje je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini“, kaže se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, stalni zadatak Uprave policije je da, u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u toj oblasti.

Kako je saopšteno, svakog dana u svijetu od posljedica saobraćajnih nezgoda umre više od 3,5 hiljada učesnika u saobraćaju, a više od 50 hiljada ih bude povrijeđeno.

Iz policije su kazali da je od ukupnog broja smrtno stradalih, 48 odsto starosti između 15 i 44 godine.

Kako su naveli, skoro polovina smrtno stradalih pripada rizičnim grupama, odnosno osjetljivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci i biciklisti.

„Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih od 15 do 29 godina“, dodaje se u saopštenju.

Iz policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...