fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve mjere utemeljene u Ustavu

Sve mjere utemeljene u Ustavu

Podgorica, (MINA) – Sve mjere za sprječavanje širenja koronavirusa srazmjerne su željenom cilju – zaštiti zdravlja i života građana i utemeljene su u Ustavu, zakonima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, kazao je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović.

On je u intervjuu za Dan rekao da je posebna vrijednost u njihovom zajedničkom radu bila u dosljednom poštovanju i tome što slijede predloge struke i nauke.

Simović je naveo da se prilikom predlaganja svih mjera koje su objavljene u naredbama Ministarstva zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, uz uključenost brojnih institucija, striktno vodilo računa da su one u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonskom regulativom i za koje nije bilo neophodno proglašenje vanrednog stanja.

“Dakle sve mjere koje su preduzete bile su srazmjerne željenom cilju – zaštiti zdravlja i života svih građana i utemeljene su u Ustavu, zakonima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, kazao je Simović.

On je naveo da su Vlada i Ministarstvo zdravlja preduzimali aktivnosti isključivo iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom.

“Ovaj pristup se pokazao kao djelotvoran u borbi sa epidemijom, a ostvareni rezultati su potvrda snage institucija i države, na čemu nam čestitaju mnogi naši prijatelji i partneri”, rekao je Simović.

Kako je naveo, predstavnici medicinske struke su detaljno razradili svaki scenario i pripremili adekvatne odgovore, uz punu podršku Vlade, nadležnih institucija i lokalnih samouprava.

Simović je podsjetio da je poseban tim Kriznog medicinskog štaba blagovremeno počeo formiranje privremenih bolnica po zahtjevnim standardima.

“One su prazne i svi zajedno danonoćno ulažemo napore da za njima ne bude ni potrebe”, kazao je Simović.

Kako je dodao, drugi tim formirao je respiratorne centre, sa svim ostalim kompleksnim kadrovskim i tehničkim pretpostavkama.

Simović je podsjetio da su formirani i karantini u kojima ima oko 1,2 hiljade mjesta, a do sada je popunjeno oko 500.

“Svi naši zajednički napori, u skladu sa preporukama struke, usmjereni su ka cilju da što više odložimo vrhunac epidemije i da on ima što blažu formu”, istakao je Simović.

Kako je kazao, to im za sada polazi za rukom.

“Ali se ne smijemo ni za trenutak opustiti, jer svako opuštanje može prouzrokovati dramatične posledice. To prepoznajemo kao najveću opasnost i na to, i ovom prilikom, upozoravam sve naše građane”, rekao je Simović.

Kako je dodao, Crna Gora je stekla brojne prijatelje širom svijeta na svim nivoima i pomoć i podrška državi stizala je sa brojnih adresa.

“Svakako, ovo je ispit i za vrijednosti evropskog i evroatlantskog zajedništva na kojima temeljimo naš razvoj i siguran sam da ćemo iz svega izaći još jači i složniji”, naveo je Simović.

On je poručio građanima da će Vlada uraditi sve da se kriza što prije prevaziđe, da sačuvaju javno zdravlje i živote građana i oporave privredu.

“Radićemo snažno da Crna Gora što prije nastavi putem stabilnog rasta. Nastavićemo da pažljivo pratimo dalji tok krize i da reagujemo brzo i sveobuhvatno na sve buduće izazove”, kazao je Simović.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...