fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Vjerujem da će nova Vlada ostati posvećena zajedničkim vrijednostima

Stoltenberg: Vjerujem da će nova Vlada ostati posvećena zajedničkim vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg kazao je da je uvjeren da će crnogorska Vlada ostati posvećena zajedničkim vrijednostima i da će nastaviti da osigurava da Crna Gora bude posvećen NATO saveznik.

On je, na konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, kazao da je druga posjeta Milatovića Briselu demonstrira ličnu posvećenost translatlanskoj zajednici, ali i posvećenost Crne Gore vrijednostima NATO saveza.

Stoltenberg je, na pitanje o formiranju Vlade i njegovim očekivanjima, kazao da je važno da demokratski izabrane institucije u Crnoj Gori odluče kakvu Vladu žele.

“O tome treba da odlučuju demokratski izabrane institucije, a ne NATO. Uvjeren sam da će nova Vlada ostati posvećena našim zajedničkim vrijednostima i da će nastaviti da osigurava da Crna Gora bude posvećen NATO saveznik”, rekao je Stoltenberg.

Milatović je kazao da očekuje da će nova Vlada biti proevropska i da će obezbijediti još više podrške ciljevima spoljne politike.

“To je kredibilno članstvo u NATO, brže pristupanje EU, kao i osiguravanje mira na Balkanu”, istakao je Milatović

Stoltenbereg je kazao da je Crna Gora cijenjen saveznik koji učešćem u brojnim NATO misijama doprinosi zajedničkoj bezbjednosti.

On je dodao da Crna Gora igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, gdje promoviše stabilnost i mir.

“Učestvujete u našoj mirovnoj misiji na Kosovu i to je još važnije sada u vremenima pojačanih tenzija. Posvećenost NATO-a KFOR-u i našem mandatu je nepokolebljiva. KFOR će nastaviti da deluje nepristrasno”, rekao je Stoltenberg.

On je pozdravio napore Crne Gore da dodatno poveća potrošnju na odbranu što će, kako je rekao, NATO savez održati jakim.

“Članstvo Crne Gore u NATO je dobro za Crnu Goru, region i za cijelu Alijansu”, poručio je Stoltenberg.

On je kazao da je sa Milatovićem razgovarao i o pripremama za samit NATO-a u Vilnusu, gdje će, kako je rekao, donijeti odluke vezano za dalje jačanje odvraćanja i odbrane, podršku Ukrajini i ulaganja u sigurnost saveza.

Milatović je kazao da je današnji sastanak dokaz da je Crna Gora bila, jeste i da će biti kredibilna članica Alijanse.

“Vjerujem da će političke promjene koje su se desile u našoj zemlji donijeti i ubrzanje procesa evropskih integracija kroz unaprjeđenje vladavine prava, što će u konačnom značiti demokratsko sazrijevanje države a samim tim i unaprjeđenje kredibilnosti našeg članstva u NATO-u”, poručio je Milatović.

On je kazao da Crna Gora dijeli vrijednosti Alijanse i posvećeno podržava borbu Ukrajine za slobodu.

Prema riječima Milatovića, Crna Gora posvećeno doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, kao regiona od strateške važnosti za NATO.

On je podsjetio da je na šestu godišnjicu članstva u Alijansi Crna Gora, godinu ranije od planiranog roka, ispunila obavezu iz Velsa i da već izdvaja dva odsto bruto društvenog peroizvoda za odbranu.

“Stabilnost Zapadnog Balkana i njegova evropska i evroatlantska budućnost, ostaje prioritet Crne Gore”, poručio je Milatović.

On je kazao da će političke promjene u Crnoj Gori doprinijeti ubrzanom procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Milatović je pozvao Stoltenberga u zvaničnu posjetu Crnoj Gori koja bi, kako je rekao, mogla biti prilika da se zajednički oda počast nevino stradalim žrtvama iz 1999. godine.

Na pitane novinara o tenzijama između Kosova i Srbije, Stoltenberg je rekao da je važno da se te tenzije smanje.

“To je zadatak i odgovornost obje strane, te stoga NATO pozdravlja napore u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU)”, naveo je Stoltenberg.

On je pozvao obje strane da se u uključe u dijalog i da se uzdrže od jednostranih akcija koje mogu da dodatno eskaliraju situaciju na Kosovu.

Milatović je kazao da Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU u cilju deeskalacije tenzija.

“Normalizacija odnosa je osnova demokratskog, stabilnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana kao sastavnog dijela Evropske unije”, rekao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...