fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg pozvao Spajića na NATO samit u Vašingtonu

Stoltenberg pozvao Spajića na NATO samit u Vašingtonu

Podgorica, (MINA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je premijera Milojka Spajića da učestvuje na predstojećem samitu Alijanse, koji će biti održan u julu u Vašingtonu.

Spajić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao danas sa Stoltenbergom, a u vezi sa pripremom tog samita.

Stoltenberg je kazao da će NATO samit biti prilika za dalje razgovore o važnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu.

„Radujem se daljoj saradnji sa Vama i Vašom Vladom, kao i našem budućem suretu u julu u Vašingtonu”, poručio je Stoltenberg u telefonskom razgovoru sa Spajićem.

On je naglasio da Crna Gora na svakom planu iskazuje posvećenost ciljevima Saveza i potvrđuje se kao kredibilna članica.

Stoltenberg je, u razgovoru sa Spajićem, trećem od izbora 44. Vlade, istakao da Crna Gora igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu i kazao da posebno uvažava podršku države Ukrajini, ali i odnos Vlade prema izdvajanjima za odbranu.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima Saveza i saglasili se da će članstvo Švedske, za koje je postignuta saglasnost svih država članica, na svojevrstan način ojačati Sjevernoatlantski savez.

„Radujemo se savezništvu sa Švedskom, sigurni smo da će na najbolji način doprinijeti ciljevima Saveza”, poručio je Spajić.

On je, u kontekstu izdvajanja za odbranu, istakao da je Crna Gora na oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Spajić je rekao da je uvjeren da će dodatna izdvajanja za nabavku patrolnih brodova od Francuske uticati i na uvećanje tog procenta.

„Zavisno od dinamike realizacije nabavke dva patrolna broda, očekujemo da do samita u julu izdvajanje Crne Gore za odbranu bude i preko dva odsto BDP-a” kazao je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije