fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Odgovorno pristupamo uspostavljanju diplomatsko-konzularne mreže

Spajić: Odgovorno pristupamo uspostavljanju diplomatsko-konzularne mreže

Podgorica, (MINA) – Diplomatsko-konzularna mreža Crne Gore prilično je oslabljena i Vlada tom procesu pristupa odgovorno i posvećeno, rekao je premijer Milojko Spajić.

Kako je saopšteno iz Spajićevog kabineta, on se tokom posjete Briselu sastao se sa polaznicima Evropske diplomatske akademije sa kojima je razgovarao o evropskoj perspektivi Crne Gore, očekivanjima od članstva i značaju integracije za region Zapadnog Balkana.

Navodi se da je Spajić govorio o iskustvima Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) sa akcentom na aktuelne prilike u domenu unutrašnje politike koja, kako je istakao, poslije višegodišnjih turbulencija predstavlja snažan oslonac evropskoj integraciji.

“Oko 80 odsto naših građana podržava članstvo u EU. U Crnoj Gori konačno postoji stabilna politička većina spremna da odgovori očekivanjima građana i isporuči rezultate u tom pravcu”, kazao je Spajić.

On je, kako se navodi, sa polaznicima diplomatske akademije razgovarao i o značaju diplomatije i upoznao ih sa trenutnim stanjem u Crnoj Gori.

“Svjesni smo da je diplomatsko-konzularna mreža prilično oslabljena u prethodnim godinama. Stoga Vlada svim procesima, pa i ovom, pristupa odgovorno i posvećeno”, rekao je Spajić.

On je kazao da nova diplomatska struktura ne može biti uspostavljena “preko noći”.

“To je proces kojim se pažljivo bavimo i želimo da pravi ljudi budu na pravom mjestu. To je jedini način da ostvarimo zacrtane ciljeve”, poručio je Spajić.

Navodi se da je razgovarano i o prilikama u EU, posebno o potrebi dinamiziranja politike proširenja i ocijenjeno da je prijem novih članica važan kako za zemlje kandidate tako i za samu ideju evropskog ujedinjavanja.

Šef Misije Crne Gore pri EU Petar Marković je istakao da se, u komunikaciji sa rektorkom Federikom Mogerini, razmatra mogućnost da se jedno od predavanja Akademije održi u Misiji Crne Gore pri EU.

“Naš cilj je da se polaznici upoznaju sa radom diplomatsko-konzularnog predstavništva koje je prvo na redu da postane Stalno predstavništvo naredne države članice u Briselu” rekao je Marković.

Evropska diplomatska akademija je pilot projekat u organizaciji Evropske službe za vanjske poslove i Koledža Evrope u Brižu čija je namjera da preraste u stalnu akademiju kojom će se među diplomatama država članica obrazovati zajedničke vrijednosti, prioriteti i pristup diplomatiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...