fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlučaj ambasadora Božovića završen za Vladu

Slučaj ambasadora Božovića završen za Vladu

Podgorica, (MINA) – Slučaj bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za Vladu je završen, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića za personu non grata, jer bi prekršila konvencije.

On je to naveo odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića kada će Vlada povući odluku o protjerivanju Božovića.

“Ova Vlada ne želi da gleda u prošlost, već četiri mjeseca se vraćamo na jednu te istu temu. To je za nas, za ovu Vladu, ukoliko želimo da poštujemo konvencije i zakone, završen slučaj”, rekao je Radulović.

On je kazao da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora, koji će bliže da radi na približavanju dvije države, i da očekuje da u narednom periodu odredi osobu koja će biti novi ambasador.

“Ukoliko je izbor Srbije, a to je naravno njeno suvereno pravo, da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao Vlada, to prihvatamo, cijenimo, i onda u tom slučaju mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, ponovno traženje agremana za Božovića bio bi ipak presedan u diplomatskoj praksi.

“Stoga smatram, ja lično i Vlada, da bi u duhu bliskosti, prijateljstva, zajedničke prošlosti i evropske budućnosti trebalo zajedno da radimo da nađemo rješenje koje bi, bez ikakvih hipoteka prošlosti, političkih ili personalnih, omogućilo da nastavimo i unapređujemo saradnju između dvije zemlje”, kazao je Radulović.

On je dodao je da se pitanje protjerivanje Božovića već četiri mjeseca spočitava novoj Vladi, iako je ona u tom slučaju “krivac bez krivice”.

“Prethodna Vlada je 27. ili 28. novembra uručila notu Srbiji kojom je proglasila Božovića za personu non grata. Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića za personu non grata, a da ne krši konvencije”, kazao je Radulović.

On je istakao da je Vlada potpuno posvećena vladavini prava i poštovanju svih zakona i konvencija i da se ne može se očekivati da iste te konvencije krši.

“Da sam tada bio na ovoj poziciji na kojoj sam sada drugačije bih postupio, razgovarao bih, u evropskom i dobrosusjedskom duhu i mislim da bih obavio koliko god je potrebno razgovora da i upozorim Božovića na ponašanje, ukoliko njegove izjave povrijeđuju osjećaj crnogorskog nacionalnog bića”, naveo je Radulović.

Vučurović je pitao Radulovića kada će donijeti odluku o opozivu ambasadorke Milice Pejanović Đurišić.

“Ne moram da obrazlažem koliko ona znači u toj nomenklaturi Demokratske partije socijalista (DPS), ona je jedan od simbola režima koji je uništavao Crnu Goru prethodnih godina”, rekao je Vučurović.

Radulović je, odgovarajući na pitanje Vučurovića, naveo da postoji još jedan dio ambasadora koji je ostao na konsultacijama, među kojima je i Pejanović Đurišić.

“O svim daljim eventualnim opozivima javnost će biti blagovremeno infrormisana, u skladu sa diplomatskom praksom”, rekao je Radulović.

Na pitanje poslanika DPS-a Luiđa Škrelje da li su počeli proceduru imenovanja novih ambasadora, Radulović je odgovorio da su već obavljeni preliminarni razgovori sa kandidatima za ambasadore.

„Vlada će na nekoj od narednih sjednica pokrenuti imenovanje, a u skladu sa dogovorom u januaru, sve procedure biće ispoštovane i o svemu će biti obaviješten gospodin Đukanović“, rekao je Radulović.

Odgovarajući na pitanje Škrelje, on je kazao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

“Bilateralni odnosi će se i dalje unapređivati na osnovu ustaljene dinamike. Crna Gora je posvećena dobroj regionalnoj saradnji i izgradnji bliskih veza sa svim susjedima, a u cilju dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, istakao je Radulović.

On je kazao da, što se tiče Srebrenice, zaista misli da postaje malo degutantno da se pravi anketa o tome šta ko od ministara misli o genocidu u Srebrenici.

“Juče su i Vlada i ministar Leposavić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekli da niko u Vladi ne negira genocid u Srebrenici”, rekao je Radulović.

Vlada je, kako je naveo, procrnogorska, proregionalna, proevropska, proatlantska, propomiriteljska.

Radulović je poručio da Crna Gora može da opstane samo kao građanska.

“To je nešto za šta duboko vjerujem da treba da bude, uz socijalnu inkluziju svih. Ukoliko se svi ne ujedinimo za dobrobit naše zemlje, ja nijesam siguran da će našim generacijama biti dobro”, rekao je Radulović.

Odgovarajući na pitanje poslanice DF-a Simonide Kordić da li je u spoljnopolitičkom interesu Crne Gore pogoršanje odnosa sa Kinom, Radulović je kazao da je država posvećena razvoju i intenziviranju bilateralne saradnje sa velikim globalnim akterima, od kojih je Kina veoma važan činilac međunarodnih odnosa.

On je istakao da Crna Gora ima i da razvija dobre, stabilne i prijateljske odnose sa Kinom, zasnovane na principima međusobnog poštovanja i razumijevanja.

“Imajući u vidu evropske aspiracije Crne Gore, naši pristupni pregovori ne limitiraju saradnju sa Kinom, sve dok su oni transparentni i u skladu sa normativnim principima Evropske unije, čemu ova Vlada posvećuju posebnu pažnju”, kazao je Radulović.

On je dodao da je pandemija koronavirusa dodatno potvrdila crnogorsko – kinesko prijateljstvo.

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...