fbpx
NaslovnicaCrna GoraSindikat: Neprihvatljivo smanjenje zarada zaposlenima u Glavnom gradu

Sindikat: Neprihvatljivo smanjenje zarada zaposlenima u Glavnom gradu

Podgorica, (MINA) – Sindikalna organizacija Glavnog grada neće mirno prihvatiti eventualno smanjenje zarada zaposlenima u toj lokalnoj samoupravi, koje bi ih dovelo u nezavidan socio-ekonomski položaj, poručio je predsjednik Sindikata Željko Krgović.

Odbornici Skupštine Glavnog grada trebalo bi na sjednici naredne sedmice da razmatraju ukidanje Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika kojom su, u decembru prošle godine, zaposlenima u sistemu Glavnog grada zarade uvećanje od pet do 15 odsto.

Krgović je, u saopštenju medijima, naveo da je neprincipijelan pokušaj oduzimanja ostvarenih prava zaposlenih u Glavnom gradu još jedan u nizu da se preko “leđa” zaposlenih i na njihovu štetu nastavlja političko nadgornjavanje.

Kako je rekao, ta prava su stečena na osnovu Odluke koju je donijela Skupština Glavnog grada i njeni odbornici, a ne personalno bilo ko je na vlasti u lokalnoj samoupravi.

“Sindikat neće mirno prihvatiti eventualno smanjenje zarada, ne zbog Ivana Vukovića i navodne “Vukovićeve odluke”, čime se imputira radnicima idiološka i partijska privrženost, nego zbog socio-ekonomske situacije i objektivnih okolnosti zbog kojih je neprihvatljivo bilo kakvo smanjenje“, poručio je Krgović.

Sindikat je zatražio hitno izjašnjenje odborničkih klubova, predsjednice gradskog parlamenta Jelene Borovinić Bojović i gradonačelnice Olivere Injac o ovom pitanju.

„Tim prije, što računamo na pouzdanost izričitog iskaza Injac krajem maja ove godine da nikome neće biti smanjene plate“, naveo je Krgović.

On je kazao da je za Sindikat neprihvatljivo smanjenje zarada zaposlenima dok se značajno povećavaju odborničke nadoknade.

„Uprkos obećanim povećanjima i boljem statusu za građane, na temelju kojih je i konstituisana većina koja upravlja podgoričkim budžetom, dolazimo do apsurdne situacije da isti ti donosioci odluka, budžetom smanjuju zarade i zaposlene dovode u nezavidan položaj sudeći po inflacionom porastu, a time i kontinuiranim rastom cijena životnih namirnica“, naveo je Krgović.

On je kazao da je neosnovanost namjere o smanjenju zarada još veća budući da drugim opštinama nijesu ukinuti ti dodaci.

„Ne postoji ekonomski razlog da u Glavnom gradu, kao vodećoj lokalnoj samoupravu, donese takva odluka, s obzirom da je budžet Podgorice u odnosu na budžet drugih opština mnogo veći“, zaključio je Krgović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Imenovano novo rukovodstvo ZZZ

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) danas je, na prvoj...