fbpx
NaslovnicaCrna GoraSAD pozdravile mirne i demokratske lokalne izbore u Crnoj Gori

SAD pozdravile mirne i demokratske lokalne izbore u Crnoj Gori

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) raduju se saradnji sa lokalnim vlastima u Crnoj Gori dok se narednih nedjelja formiraju koalicije, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

“SAD pozdravljaju crnogorske opštine zbog sprovođenja, prema izvještajima, mirnih i demokratskih lokalnih izbora 23. oktobra”, naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike (VOA).

Lokalni izbori održani su u nedjelju u 14 opština, među kojima je i Podgorica.

Prema rezultatima, Demokratska partija socijalista izgubila je vlast u Podgorici, kao i u više drugih opština, dok je prema ocjenama analitičara zabilježen uspon novoformiranog pokreta Evropa sad koji predvode dva ministra u oborenoj vladi Zdravka Krivokapića – Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Na pitanje šta Vašington očekuje od crnogorskih lidera, posebno imajući u vidu aktuelnu političku i institucionalnu krizu, portparol je odgovorio da će SAD sarađivati sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom vladom.

„SAD i dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva”, kazao je on.

Vladi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje prije više od dva mjeseca, dok ne funkcioniše ni Ustavni sud u kojem nije izabrana većina sudija, podsjeća VOA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...