fbpx
NaslovnicaCrna GoraRomi u Crnoj Gori svoj dan dočekuju na margini

Romi u Crnoj Gori svoj dan dočekuju na margini

Podgorica, (MINA) – Romska zajednica u Crnoj Gori Međunarodni dan Roma dočekuje uz loše životne uslove, siromaštvo, diskriminaciju i probleme u ostvarivanju osnovnih prava, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, na društvenoj mreži X, svim pripadnicama i pripadnicima romskog naroda čestitali 8. april – Međunarodnog dana Roma.

„Uz želju da se njihov položaj u Crnoj Gori unaprijedi, jer Romi ga i ove godine dočekuju na marginama – uz loše životne uslove, siromaštvo, diskriminaciju i probleme u ostvarivanju osnovnih prava“, naveli su iz CGO.

Iz te NVO su kazali da Romi ostaju u vrhu najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu i da su definitivno najdiskriminisanija nacionalna grupa.

Na to, kako su naveli iz CGO, ukazuju i istraživanja te NVO o multikulturalizmu.

„Dodatno, svaki treći ispitanik iskazuje etničku distancu prema Romima u dijelu mogućnosti da oni budu članovi njihove porodice“, rekli su iz CGO.

Prema njihovim riječima, obrazovanje o Romima, njihovog kulturi i tradiciji je vrlo ograničeno, a to posljedično ima svoj izraz i u izraženom nivou predrasuda i stereotipa.

„Premalo se ulaže u obrazovanje Roma, kako bi imali elementarne uslove za bolju zapošljivost i integraciju u društvo“, kazali su iz CGO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...