fbpx
NaslovnicaCrna GoraRezultati policije zavrjeđuju pažnju i poštovanje 

Rezultati policije zavrjeđuju pažnju i poštovanje 

Podgorica , (MINA) – Crnogorska policija je poslednjih godinu postigla rezultate koji zavrjeđuju pažnju i poštovanje, rekao je njen direktor Veselin Veljović i poručio da očekuje da policija bude još efikasnija.

On je kazao da očekuje da rukovodioci povjerene poslove i zadatke izvršavaju sa najvećim stepenom profesionalnosti i efikasnosti, u skladu sa standardima i dobrim praksama savremenih policijskih službi.

„Zakonitost u postupanju mora biti postulat svakog policijskog službenika, a uvažavanje svakog građanina i poštovanje ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca pravilo od kojeg nema izuzetka“, kazao je Veljović.

On je naglasio da očuvanju bezbjednosti, kao univerzalnoj vrijednosti, moraju svi dati doprinos jer to nije ekskluzivno pravo policijske organizacije već pravo i obaveza šire društvene zajednice.

„Policija će i dalje preduzimati aktivnosti u interesu građana i staraće se da ambijent u kojem živimo bude siguran i bezbjedan“, rekao je Veljović na konferenciji za medije organizovanoj povodom godinu njegovog mandata i novina u organizacionoj strukturu Uprave policije.

On je rekao da je crnogorska policija radom i djelovanjem uspjela da značajno smanji prostor za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa.

„Broj organizovanih kriminalnih grupa je značajno manji, na što je uticalo i povećanje efikasnosti rješavanja krivičnih djela. Organizovane kriminalne grupe i njihovi članovi su u bjekstvu a vođe ovih kriminalnih grupa se lišavaju slobode u zemlji i inostranstvu“, kazao je Veljović.

Direktor Uprave policije je rekao da je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u ovom periodu veoma visok – 73 odsto, što je značajan rezultat.

“Od jula prošle do jula ove godine je počinjeno 14 ubistava a rasvijetljeno je 13 – deset koja su izvršena u ovom periodu i još tri iz prethodnog perioda, kazao je Veljović.

Prema njegovim riječima, pravovremenim, preventivnim i proaktivnim aktivnostima službenika Uprave policije spriječeno je izvršenje 11 teških krivičnih djela protiv života i tijela.

„Aktivnosti Uprave policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su rezultirale podnošenjem krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 379 fizičkih i pravnih lica.

Policija u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u ovom momentu sprovodi aktivnosti u 41 kriminalističkom istraživanju koja se odnose na dokazivanje najtežih krivičnih djela“, rekao je Veljović.

On je kazao da je realizovan značajan broj akcija na nacionalnom i međunarodnom nivou usmjerenih na sprječavanje krijumčarenje narkotika.

„Pronađeno je i oduzeto oko 2,9 tona opojnih droga. Policijski službenici su u ovom periodu oduzeli 891 komad oružja od čega 485 komada vatrenog oružja, kao i značajnu količinu municije, eksploziva i minsko – eksplozivnih sredstava “, rekao je Veljović.

On je, u vezi pranju novca, saopštio podatak da je realizacijom kriminalističkog istraživanja Policije i Specijalnog državnog tužilaštva procesuirano 70 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pranje novca u produženom trajanju.

Kako je naveo, ovim krivičnim djelom otkriveno je pranje novca u iznosu od 550 miliona EUR.

„Procesuirano je više desetina lica zbog utaja poreza i doprinosa, kojim je pričinjena materijalna šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od preko milion EUR“, kazao je Veljović.

On je poručio da je policija odlučna u borbi protiv korupcije i da u tome nema i ne smije biti selekcije te, da će policija krivično procesuirati svako lice za koje bude postojala sumnja da je počinilo koruptivno krivično djelo.

„Pozivam građane da prijave i najmanji oblik korupcije jer ne postoji osoba, bilo u javnom ili privatnom sektoru, koja vam smije ili može tražiti novac ili uslugu za ono za što je već plaćena. Ohrabrujem građane da prijave zloupotrebe i nezakonito ponašanje“, rekao je Veljović.

Direktor Uprave policije je kazao da će policija i dalje odlučno i profesionalno štititi predstavnike medija i njihovu imovinu.

„Komisija za praćenje istraga napada na novinare ima snažnu podršku Uprave policije. Naložio sam, i to je i urađeno, da se Komisiji dostavljaju svi podaci važni za praćenje istraga napada na novinare, kako bi mogli da efikasno rade svoj posao, kao i da sjednicama Komisije kad god je to potrebno prisustvuju rukovodioci u određenim predmetima kojima se Komisija bavi“, kazao je on.

On je najavio snažnije prisustvo policije na ulicama.

„Uniformisani policijski službenici će češće patrolirati gradom i biće prisutniji u lokalnim sredinama i u kontaktu sa građanima na terenu. Zajedno ćemo doprinijeli prevenciji kriminala i rješavanju problema od važnosti za građane u lokalnim zajednicama, kao i bezbjednosti ambijenta u kojem zajedno živimo i stvaramo“, kazao je Veljović.

Najčitanije