fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazlozi napuštanja sjednice Vlade formalni i suštinski

Razlozi napuštanja sjednice Vlade formalni i suštinski

Podgorica, (MINA) – Ministri iz reda albanskih partija napustili su današnju sjednicu Vlade, na kojoj je odobren zahtjev za gradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću, iz formalnih i suštiniskih razloga, saopšteno je iz Albanskog foruma.

Iz te partije su kazali da je formalni razlog to što materijal koji je Vladi dostavljen na razmatranje nepotpun i neuredan.

“Nema ni dokumenta o stavljanju van snage Rješenja koje se pominje, a novi materijal nije razmatran na komisijama”, naveli su iz Albanskog foruma.

Kako su kazali, suštinski razlog za napuštanje sjednice je taj što je “Amfilohije Radović sijao mržnju nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i Muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao”.

“Iskazivao je i širio mržnju prema Zapadu i demokratskim državama i društvima i prema našim susjedima, a podržavao najnazadnije i najretrogradnije države i režime”, dodali su iz Albanskog foruma.

Oni su naveli da se Amfilohije negativno izražavao ne samo prema nacionalnim, već i svim drugim manjinama.

“Hvalio je osuđene ratne zločince i umanjivao njihove zločine”, kaže se u saopštenju.

Iz Albanskog foruma su rekli da nije bez razloga u svakom demokratskom društvu i red i propis da do podizanja spomenika bilo kome treba da prođe vremena jer se svačije djelo ispravno cijeni tek sa istorijskom distancom.

“Dakle, dovoljno je i formalnih i suštinskih razloga da akt ne bude razmatran na sjednici Vlade”, naveli su iz te partije.

Prema njihom riječima, predlog je i u suprotnosti sa sporazumom koji su potpisali da će po svakom pitanju koje dijeli imati koordinaciju s ciljem postizanja dogovora.

“Kada su iz dnevnopolitičkih razloga ignorisani i propisi, dogovor, običaji, tradicija i dosadašnji odnos unutar vladajuće koalicije nije ostalo ništa drugo bez da danas napustimo današnju sjednicu Vlade, a neće biti jedina odluka”, zaključili su iz Albanskog foruma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije