fbpx
NaslovnicaCrna GoraProgram rada Vlade ne nudi odgovore na važna pitanja

Program rada Vlade ne nudi odgovore na važna pitanja

Podgorica, (MINA) – Vlada Milojka Spajića imaće težak zadatak da dokaže vrijednosnu posvećenost postulatima i politikama koje u ekspozeu navodi kao prioritetne, rekli su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), ocjenjujući da program rada ne nudi odgovore na veoma važna pitanja.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da program rada 44. Vlade ne daje odgovor na pitanje kakva će i gdje će Crna Gora biti na kraju njenog mandata i koje su prolazne stanice, odnosno rokovi za ostvarivanje pojedinih prioriteta Vlade.

„Poruke o Crnoj Gori kao Švajcarskoj Balkana i Singapuru Evrope kao izrečena vizija ne znače puno, ukoliko nije jasno kako će se do te vizije doći“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je rekla da ekspoze dosta široko postavlja prioritete buduće Vlade i identifikuje neke od kritičnih tačaka razvoja, ali ne definiše očekivana postignuća u pojedinim resorima.

„On varira u kvalitetu, pa tako imamo djelove sa jasnijom slikom aktivnosti, ali i oblasti koje obiluju opštim mjestima i vrlo uopštenim ciljevima“, navela je Gvozdenović.

Ona je kazala da će prvi put značajnu ulogu u koalicionoj vlast imati i politička grupacija koja ne dijeli sve vrijednosti koje su proklamovane državnim, ili politikama Evropske unije (EU) i NATO-a.

„Spajićeva Vlada će zato imati težak zadatak da dokaže vrijednosnu posvećenost postulatima i politikama koje u ekspozeu navodi kao prioritetne“, ocijenila je Gvozdenović.

Kako je rekla, iako se u ekspozeu s pravom tretiraju teme koje su važne za koalicionu vlast, a koje nijesu direktna ingerencija Vlade, takav slučaj nije sa dugoočekivanom izbornom reformom.

Gvozdenović je kazala da se izborna reforma, izuzev dijela o finansiranju političkih subjekata, ni ne pominje.

„Ako uzmemo u obzir da o tome nije bilo riječi ni u govoru novoizabranog predsjednika Skupštine, s pravom se postavlja pitanje da li je koaliciona vlast odustala od onoga što je gorljivo zagovarala godinama unazad“, kaže se u saopštenju.

Kako je rekla Gvozdenović, čini se da su birački spisak, depolitizacija izborne administracije, uvođenje otvorenih lista i druge važne teme preko noći postale nebitne.

„Nadamo se da će nas budući potezi vlasti razuvjeriti od našeg sadašnjeg utiska da je nova vlast “zaboravila” na unapređenja ključnih demokratskih instrumenata i postulata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se slično desilo i sa prinicipima meriotokratije, transparentnosti, ravnopravnosti, koji stidljivo provijavaju kroz različite segmente ekspozea, ali su nedovoljno artikulisani u jasnu namjeru da se institucije oslobode od partijske kontrole.

„Nema govora ni o tome na koji način se može poboljšati funkcionisanje institucija, na primjer parlamenta, i ostvarivanje njegove funkcije u održavanju balansa vlasti koje proklamuje Ustav“, rekla je Gvozdenović.

Prema njenim riječima, odbijanjem da iznese program Vlade, u skladu sa članom 103 Ustava, Spajić je ponizio Skupštinu i već na prvom koraku poslao poražavajuću poruku o tome kako doživljava odnos Vlade i parlamenta.

Gvozdenović je kazala da veoma zabrinjava što ekspoze ne tretira ni usvajanje zakona o Skupštini i Vladi.

Spajić je, kako je navela, u ekspozeu ukazao na potrebu za optimizacijom javne uprave.

„Ipak, imajuću u vidu broj resora u novoj Vladi i navode medija da je u koalicionom sporazumu ostavljeno 40 odsto mjesta po “dubini” za Za budućnost Crne Gore, postavlja se pitanje da li će Vlada imati volje i želje da uvede sistem zapošljavanja na osnovu zasluga, ali i druge važne aktivnosti koje treba da dovedu do reforme javne uprave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se sa se programom Vlade predviđa i izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i kriminalizacija nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Gvozdenović je rekla da, ipak, osim pozivanja na preporuke EU, nije jasno na koji način Vlada smatra da treba da se vodi borba sa onima koji su se nelegalno obogatili, jer tih informacija u ekspozeu nema.

„Predsjednik Vlade u ekspozeu ne nudi dugo očekivane odgovore o temama zbog kojih je dominantno ostvario dobar izborni rezultat, iako je njegova predizborna poruka bila kratka i jasna – minimalna penzija 450 EUR, minimalna zarada 700 EUR, prosječna plata hiljadu EUR, sedmočasovno radno vrijeme“, kaže se u saopštenju.

U CDT-u se, kako je navela Gvozdenović, nadaju da su ti i drugi nedostaci ekspozea zapravo drugačije razumijevanje sadržaja i strukture te vrste dokumenta, a ne odustajanje od ključnih programskih načela članica vladajuće koalicije.

„Željeli bismo da ovo ne znači odustajanje od ključnih i prijeko potrebnih aktivnosti za poboljšanje naše demokratije, ali ni od fundamentalnih kriterijuma našeg puta ka EU“, kaže se u saopštenju.

Iz CDT-a su pozvali predstavnike nove koalicione vlasti da se precizno i nedvosmisleno izjasne o tim i drugim nedoumicama, objave potpisani koalicioni sporazum i javno objasne građanima svoje namjere u narednom periodu, kao što to rade sve demokratske vlasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...