fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosvećeni jačanju saradnje sa sistemom UN-a

Posvećeni jačanju saradnje sa sistemom UN-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora posvećena je evropskom putu i podrška partnera, poput Ujedinjenih nacija (UN), važna je u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, poručio je ministar turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

Iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera saopšteno je da je na sastanku Martnovića i vršioca dužnosti rezidentnog koordinatora UN-a u Crnoj Gori Vladimira Gjorgjieva zajednički konstatovana dobra i kontinuirana saradnja na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Time, kako su naveli iz tog Vladinog resora, Crna Gora ubrzava evropski put, imajući u vidu visok stepen komplementarnosti Agende 2030 i procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Iz Ministarstva su rekli da tim UN-a u Crnoj Gori prepoznaje doprinos Ministarstva u tom pravcu, konkretno unapređenju u oblasti ekologije, održivog razvoja i turizma, i pozdravlja napredak rada Vlade u prvih 100 dana.

„Martinović je istakao predanost Crne Gore putu ka EU i važnost podrške partnera poput UN-a u ostvarenju zajedničkih ciljeva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je on naglasio važnost ekologije i održivog razvoja, kao ključnih komponenti u turističkoj strategiji Crne Gore.

Martinović je istakao da UN pruža podršku, otvarajući vrata za sve aktivnosti i projekte koji doprinose poboljšanju u tim oblastima.

„Razgovarano je i o turističkim potencijalima Crne Gore, s posebnim naglaskom na njen geografski položaj i ekološke pogodnosti u kontekstu održivog razvoja, što je izuzetno važno za dalji razvoj turističkog sektora“, kaže se u saopštenju.

Martinović je rekao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom s timom UN-a u Crnoj Gori i istakao da će Ministarstvo nastaviti da bude pouzdan partner.

„Ujedno je pozvao na ekspertsku i stručnu podršku UN-a, kako bi se ostvarili ciljevi i dalje unaprijedili ekološki i turistički sektor“, navodi se u saopštenju.

Gjorgjiev je kazao da je upoznat sa posjetom Martinovića Međunarodnom sajmu turizma u Njujorku i njegovim susretom sa predstavnicima UNDP-a, ističući važnost jačanja međunarodne saradnje i razmjene iskustava.

On je posebno naglasio značaj koordinacije i zajedničke saradnje na ubrzavanju ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i istakao da resor na čijem je čelu Martinović ima posebno važnu ulogu na tom putu.

Gjorgjiev je upoznao Martinovića sa radom UNECE i UNEP na ekološkom profilu Crne Gore i poručio da relevantne agencije UN-a stoje na raspolaganju za dodatnu ekspertizu i saradnju.

„Martinović je upoznao gosta i sa aktivnostima na planu stopiranja nelegalne eksploatacije šljunka, naglasivši opredijeljenost ministarstva da nastavi u tom pravcu“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...