fbpx
NaslovnicaCrna GoraVuković ponovo izabran za gradonačelnika

Vuković ponovo izabran za gradonačelnika

Podgorica, (MINA) – Skupština Glavnog grada ponovo je danas, većinom glasova, izabrala Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice.

Sjednica je zakazana nakon što je Upravni sud u srijedu poništio odluku Skupštine Glavnog grada kojom je, početkom jula, Vuković izabran za gradonačelnika.

Ponovni izbor Vukovića danas su, na tajnom glasanju, podržala 32 odbornika.

Sjednicu Skupštini prije glasanja napustili su odbornici Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je naveo da je sjednica zakazana jer se radi o vanrednoj situaciji, koja može dovesti do ugrožavanja imovine grada i građana.

“Izbori su za tri dana, dok se dobije konačan rezultat izbora, završi konstituisanje sjednice i izabere novi gradonačelnik, proći će vrijeme. Nemamo ni Ustavni sud, ko zna kad će konačni rezultati biti. Mislite li da glavni grad treba da bude bez gradonačelnika toliko vremena”, rekao je Suhih.

Odbronik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić rekao je da su odlučili da ispoštuju odluku Upravnog suda, i podnesu predlog o izboru gradonačelnika.

“Ovakvo naše postupanje je dokaz da vjerujemo u vladavinu prava i institicije”, poručio je Anđušić.

On je rekao da je predlog o imenovanju Vukovića potpisalo 35 odbornika, što je potvrda da imaju većinu da ga izaberu za gradonačelnika.

“Imamo većinu kao i za svaku odgovornu odluku koju smo usvajali četiri godine”, rekao je Anđušić.

Odbornik Demokratske Crne Gore Mitar Vuković je rekao da je sjednica zakazana nelegitimno, budući da nema vanrednih okolnosti zbog kojih bi je trebalo zakazati po hitnom postupku.

“Svi građani su svjesni zašto ste zakazali današnju sjednicu”, rekao je Vuković.

On je upitao je da li će neko odgovarati ako budu poništene odluke donijete u proteklom periodu i najavio da će Demokrate podnijeti tužbu protiv Suhiha.

Odbornik Demokrata Janko Krstović kazao je da ta stranka neće podnijeti novu tužbu Upravnom sudu, jer će, kako je rekao, građani u nedjelju pokazati šta misle o Vukoviću kao gradonačelniku.

“Tri dana prije izbora birate gradnonačelnika. Dajte mi primjer gdje je to urađeno. Vi ste se ovom prilikom, kao i mnogo puta do sad, narugali građanima”, saopštio je Krstović.

On je, povodom najave Vukovića da će podnijeti krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda, ukazao da sudije imaju imunitet i da se ne mogu pozvati na odgovornost.

Odbornik Demokratskog fronta (DF) Ranko Milić rekao je da narod u Crnoj Gori “vidi o čemu se radi” i da će glasati onako kako su već odlučili.

“Ovo ne može promijeniiti mnogo toga, ali ostavlja gorčinu”, saopštio je Milić.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac rekao je da dinamika Upravnog suda najbolje govori o političkoj intrumentalizaicji jednog dijela sistema.

“Ne bih rekao da je u pitanju kompletan Upravni sud, već par pojedinaca koji su svoju ulogu shvatili preozbilno i dali sebi za pravo da se miješaju u izborni proces”, kazao je Klikovac.

Odbornik Liberalne partije Jovan Rabrenović rekao je da Vuković ima legitimitet da bude gradonačelnik, kao i da ne bi dovodio u pitanje odluke koje je donosio.

“Odluka koju danas usvajamo je značajna iz više aspekata ali je ključno da ćemo nastaviti da funkcuionišemo u punom kapacitetu, i da Vuković na legitiman način može nastaviti da obavlja svoje funkcije”, naveo je Rabrenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...