fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada imenovala šest pregovarača za klastere

Vlada imenovala šest pregovarača za klastere

Podgorica, (MINA) – Vlada je na današnjoj sjednici imenovala šest pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), za šest tematskih klastera u okviru kojih su svrstana 33 pregovaračka poglavlja.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da imenovani pregovarači, na nivou državnih sekretara i generalnih direktora, čine Pregovaračku grupu kojom rukovodi glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kako su naveli, državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović imenovan je za pregovarača za klaster koji obuhvata poglavlja 23, 24, 5, 18, 32, kao i za oblast Ekonomski kriterijumi, Funkcionisanje demokratskih institucija i Reforma javne uprave.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da je državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović, pregovaračica za poglavlja 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 28.

Oni su rekli da će vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Šućo Orahovac, biti pregovarač za klaster koji obuhvata poglavlja 10, 16, 17, 19, 20, 25, 26 i 29.

Iz Generanog sekretarijata Vlade naveli su da je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, imenovan za pregovarača klastera koji čine poglavlja 14, 15, 21 i 27.

Kako su rekli, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Ljubomir Mišurović biće pregovarač za poglavlja 30 i 31.

„Generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Andrijana Rakočević, vodiće klaster koji obuhvata poglavlja 11, 12, 13, 22 i 33“, navodi se u saopštenju.

Kordić je, nakon sjednice Vlade na kojoj su imenovani pregovarači, kazala da je njihovim imenovanjem i obrazovanjem Pregovaračke grupe dodatno unaprijeđena pregovaračka struktura i ojačana koordinaciju procesa pristupanja EU.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade naveli su da će ključni zadatak Pregovaračke grupe biti efikasno praćenje realizacije akcionog plana adresiranja preporuka iz Izvjestaja Evropske komisije (EK), koji je u fazi izrade.

„U skladu sa Odlukom o uspostavljanju pregovaračke strukture, Pregovaračka grupa je zadužena za stručni i tehnički nivo pregovora sa institucijama i državama članicama EU, po svim poglavljima pregovora – pravne tekovine Unije, a u skladu sa smjernicama za vođenje pregovora koje usvaja Vlada“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da članovi Pregovaračke grupe, odnosno pregovarači, pružaju stručnu podršku Kordić u pregovorima, učestvuje u pregovorima po njenom nalogu, a sa šefovima radnih grupa koordiniraju rad radnih grupa za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima – pravne tekovine EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...