fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost koju predlože partneri

Spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost koju predlože partneri

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) spreman je da za mandatara nove vlade podrži pogodnu ličnost koju predlože koalicije Mir je naša nacija ili Crno na bijelo, poručili su iz tog političkog saveza.

DF je u platformi za izlazak iz političke krize, koju je uputio partnerima iz parlamentarne većine, pozvao da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vlada koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije.

U platformi se navodi da nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima“, kaže se u platformi.

„Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike“, kaže se u platformi.

Iz DF- su poručili da su, kao najbrojniji konstituent vlasti, spremni da, u cilju postizanja dogovora, naprave ustupke i dodatno uvaže specifični značaj manjih konstituenata.

„Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija Mir je naša nacija ili Crno na bijelo“, precizirali su iz DF-a.

Iz tog političkog saveza su kazali da žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu.

DF, kako su naveli u platformi, inistira da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe do 10. decembra.

Iz DF-a su kazali da bi se, nakon postizanja dogovora, sastavio koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međusobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine.

Prema njihovim riječima, sastavni dio koalicionog sporazuma biće i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus.

„Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja Vlada“, kaže se u platformi.

Navodi se da je sastavni dio sporazuma i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama.

„Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rješenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema“, dodaje se u platformi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...