fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Dešavanja u Skupštini posljedica parlamentarne anarhije

Nikolić: Dešavanja u Skupštini posljedica parlamentarne anarhije

Podgorica, (MINA) – Današanja dešavanja u Skupštini Crne Gore posljedica su parlamentarne anarhije koja je počela imenovanjem Andrije Mandića za predsjednika Skupštine, ocijenio je šef poslaničkog Kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Sjednica Skupštine Crne Gore na Cetinju bila je prekinuta zbog verbalnog sukoba između poslanika DPS-a i koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Nikolić je, nakon što je sjednica nastavljena, kazao da Skupština ima obavezu da bude transparentna i izložena sudu javnosti.

“Ovo što se danas dogodilo u Skupštini, posljedica je jedne vrste parlamentarne anarhije koja je započeta imenovanjem Mandića za predsjednika Skupštine“, rekao je Nikolić.

On je poručio da neće dozvoliti da se preko Skupštine opozicija udaljava od parlamentarnog života.

Nikolić je rekao da je Mandić u obavezi da poštuje Poslovnik i da mu, u trenutku kada poslanika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića treba da oslobodi čuvanja tajne, odgovara da bude prvi među jednakim.

„A kada treba da obezbijedite sprovođenje poslovnika onda se izuzimate od odgovornosti i prebacujete to na Odbor“, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, Mandić je u pauzi kazao da će pozvati obezbjeđenje da udalji poslanike iz sale.

„Potpuno neosnovano. Ako imate namjeru da se na taj način odnosite prema poslanicima opozicije, samo izvolite“, rekao je Nikolić i dodao da će biti spremni i na taj vid upozorenja i sankcija.

Mandić je, odgovarajući Nikoliću, kazao da Poslovnik predviđa tu mogućnost.

„Ja sam rekao da postoji ta mogućnost, jer insistirate na poštovanju Poslovnika“, rekao je on.

Mandić je naveo da je on neko ko je najviše rušio Poslovnik i izvinio se građanima zbog toga.

„Uvažavajući činjenicu da sam 99 odsto karijere proveo kao opozicioni poslanik i imajući razmijevanju za razumiejvanje opozicije, dozvoljavamo sam, suprotno Poslovniku, da svaki predstavnik opozicije može da diskutuje koliko želi“, rekao je Mandić.

Kako je kazao, neko je to zlouptrebljavao, a sada želi da kroz striktnu primjenu Poslovnika da doskoči predsjedniku Skupštine.

„Vi me upozoravate na poštovanje Poslovnika i ja želim da ga striktno poštujem. Ako je neko zloupotrebljavao Poslovnik na štetu parlamentarne većine to sam bio ja“, naveo je Mandić i dodao da želi da se vrati striktnom poštovanju Poslovnika.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša rekao je da ne traže razumijevanje prema opoziciji, već prema Ustavu, zakonima i Poslovniku.

„Daj čovjeku vlast da pokaže pravo lice“, rekao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Oskar Huter rekao je da je njegova reakcija prije pauze sjednice bila takva jer su prozvani njegovi preci.

„Određene strukture su riškale po porodičnoj grobnici jednog poslanika. To se desilo nakon sjednica Skupštine i nakon prozivanja“, rekao je Huter.

On je pozvao sve poslanike da se ostave „pretresanja krvnih zrnaca i porodičnog stabla“.

Mandić je apelovao na sve poslanike da ne raspravljaju o prošlosti i da se uzdrže od toga.

Poslanik koalicije ZBCG Slaven Radunović rekao je da ga je Huter prozivao da je jedini Radunović koji ne voli Cetinje.

„U priču je uveo svog pretka i nije to nikakav problem. Meni nikakav predak nikoga ne smeta. Problem je što je braneći sebe izrekao neistine za svoga pretka i to je bio problem, što se kasnije ispostavilo kao tačno“, rekao je Radunović i dodao da nema nikakvog problema sa Huterom i njegovim precima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije