fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoprivica: Blokiran TS koji je radio po diktatu bivšeg režima

Koprivica: Blokiran TS koji je radio po diktatu bivšeg režima

Podgorica, (MINA) – Proglašenjem šest članova Tužilačkog savjeta (TS) blokiran je prethodni Savjet koji je planirao da donosi odluke po diktatu bivšeg režima, ocijenio je poslanik Demokrata Momo Koprivica, navodeći da se situacija drastično promijenila u korist vladavine prava.

Koprivica je podsjetio da je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić proglasio šest članova TS, čime prestaje mandat prethodnom Savjetu koji je, kako je naveo, poznat po političkoj pristrasnosti i kontroli od tada vladajućih partija, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

„Na ovaj način blokiran je prethodni TS koji je planirao da donosi odluke po diktatu bivšeg režima i samim tim, protivno pravu i volji građana Crne Gore, bude instrument sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih interesa jedne političke grupacije“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, tim proglašenjem situacija se drastično promijenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji u ovom trenutku ima faktički “zlatni glas”, novi Savjet neće moći ni da radi, ni da odlučuje.

„Pa samim tim neće se moći donositi odluke o izboru tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, kako je to, od danas već bivši TS, planirao da učini u prelaznom periodu, to jest, od stupanja na snagu novog Zakona do izbora novog TS“, precizirao je Koprivica.

On je podsjetio da TS po Zakonu broji 11 članova.

„Ovim proglašenjem predstavnik Vlade je šesti, i od njega zavisi kvorum za rad i odlučivanje. To jest, bez njega se, do izbora uglednih pravnika koje bira Skupština, ne može donijeti nijedna odluka“, precizirao je Koprivica.

Time je, kako je kazao, faktički “odsviran kraj partijskom TS koji je bio batina u rukama bivšeg režima“.

Prema riječima Koprivice, zato su Demokrate toliko čvrsti u stavu da se ta prilika, jednostavno, ne smije prokockati.

„I, sledstveno tome, sve se mora uraditi bez jedne jedine greške, što podrazumijeva da proces mora biti zakonit, u interesu svih građana ove zemlje, i mora rezultirati potpuno nezavisnim i partijski neobojenim institucijama“, dodao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nije teško na bazi loših višedecenijskih iskustava zaključiti da ko god želi partijski obojen TS, taj nema ni lične ni političke hrabrosti za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

„A to je temeljni zadatak ovog društva“, zaključuje se u saopštenju Koprivice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...