fbpx
NaslovnicaCrna GoraGutereš: Glas Crne Gore izuzetno značajan za UN

Gutereš: Glas Crne Gore izuzetno značajan za UN

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je aktivna članica Ujedinjenih nacija (UN) i faktor stabilnosti u regionu, kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem koji boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Gutereš je, govoreći o podršci malih zemalja i Samitu za budućnost, rekao da je glas Crne Gore izuzetno značajan za UN.

Iz tog resora su naveli da je Ivanović sa Guterešom razgovarao o stabilnosti i daljem prosperitetu Zapadnog Balkana, viziji pridruživanja Evropskoj uniji, ali i o aktuelnim globalnim krizama, bezbjednosnim prijetnjama i sukobima.

„Obostrano je ocijenjeno da su dijalog, privrženost miru i rješavanje konflikata diplomatskim putem, uz solidarnost i jedinstvo, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći civilima, prioritet i obaveza međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da je neophodna bliska saradnja i sinergija svih aktera, kako bi se prevazišli rastući izazovi i pronašla trajna rješenja za aktuelne sukobe.

Gutereš je ukazao na napore koje UN ulažu u tom pravcu i zahvalio Crnoj Gori na konstruktivnoj ulozi i doprinosu zajedničkim ciljevima UN-a.

„Ocijenio je da je Crna Gora aktivna članica i faktor stabilnosti u regionu, kao i da će UN nastaviti da bude partner u daljem razvoju i svim aktivnostima koje za cilj imaju afirmaciju zajedničkih vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Ivanović je poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena vrijednostima UN-a i da će nastaviti da doprinosi pronalaženju održivih rješenja za brojne izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

„Istakavši privrženost Crne Gore multilateralizmu i ciljevima održivog razvoja, Ivanović je još jednom potvrdio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027“, navodi se u saopštenju.

Ivanović je ukazao na snažno partnerstvo sa UN sistemom, koje doprinosi realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva na nacionalnom planu, kao i ostvarivanju Agende 2030.

On je ukazao i na prioritete Vlade, naglasivši da je među stubovima vanjske politike i regionalna saradnja.

„Dobri odnosi sa svim zemljama u regionu i brojne teme koje nas vežu sa susjedima, u fokusu su naše politike“, dodao je Ivanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije