fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška Ambasade SAD unaprjeđenju bezbjednosti zgrada tužilaštva i sudova

Podrška Ambasade SAD unaprjeđenju bezbjednosti zgrada tužilaštva i sudova

Podgorica, (MINA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici spremna je da nastavi da pruža podršku u okviru INL Programa za vladavinu prava kako bi se unaprijedila bezbjednost zgrada tužilaštva i sudova u Crnoj Gori.

To je poručeno na sastancima predstavnika Ambasade SAD-a sa vršiteljkama dužnosti vrhovne državne tužiteljke i predsjednice Vrhovnog suda, Tatjanom Begović i Vesnom Vučković.

Begović je, kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), upoznala predstavnike Ambasade sa bezbjednosnom situacijom u svih 17 državnih tužilaštava u Crnoj Gori, ističući neophodnost podizanja bezbjednosnog aspekta na veći nivo.

Direktorka INL Programa Džesika Karl rekla je da je Ambasada SAD-a da nastavi sa pružanjem podrške Državnom tužilaštvu i u narednom periodu kako bi se unaprijedila bezbjednost i uslovi rada.

Ona je kazala da će u narednom periodu biti organizovane posjete državnim tužilaštvima na sjeveru i jugu Crne Gore, nakon čega će biti izrađen Plan aktivnosti i podrške koji će biti dostavljen VDT-u.

Pomoćnica direktora Odjeljenja za sudsku bezbjednost Maršal službe SAD-a, Dženifer Armstrong, saopštila je da će predstavnici te službe Državnom tužilaštvu pružiti i logističku i stručnu podršku za unapređenje trenutnog pitanja bezbjednosti.

Iz Vrhovnog suda su saopštili da je Vučković razgovarala sa Karl i Armstrong o sistemu bezbjednosti objekata u kojima su sjedišta sudova u Crnoj Gori, kao i izazovima, prepoznatim rizicima za bezbjednost i sigurnost sudija i sudova.

Vrhovni sud, sastanak sa predstavnicima Ambasade SAD-a u Podgorici
foto: Vrhovni sud

Vučković je upoznala članove delegacije sa trenutnom situacijom u oblasti bezbjednosti u sudovima, uključujući posljednje aktivnosti iz Radnog tima za implementaciju odredbi zakona o sudovima i o državnom tužilaštvu, koje se odnose na poslove obezbjeđenja.

„Svjedočimo da se nasilje na ulicama prenosi u državne institucije, te da nas lažne dojave o postavljenim bombama u sudovima obavezuju da razmišljamo o unaprjeđenju bezbjednosti u zgradama sudova“, rekla je Vučković.

Ona je ocijenila da će izvještaj delegacije Maršal službe SAD biti značajan doprinos u daljem radu Radnog tima.

Karl je istakla da će nakon posjete osnovnim sudovima u Podgorici, Kotoru, Baru i Bijelom Polju, delegacija dostaviti izvješaj sudskim vlastima.

Na sastanku su, kako su kazali iz Vrhovnog suda, razmijenjene informacije i o karakteristikama Maršal službe SAD i njenim nadležnostima.

Armstrong je objasnila da je Maršal služba SAD samostalan organ koji vrši poslove obezbjeđenja američkih sudova kroz analizu procjene bezbjednosti i prepoznavanja rizika, ali se bavi i sigurnošću kuća u kojima žive sudije.

„Samo kada postoje bezbjedni uslovi za rad sudija oni će biti u mogućnosti da donose presude slobodno i bez straha“ kazala je Armstrong, istakavši da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da pruže podršku kroz INL program za vladavinu prava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...