fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočeo sastanak Spajića sa predstavnicima Albanskog foruma

Počeo sastanak Spajića sa predstavnicima Albanskog foruma

Podgorica, (MINA) – Sastanak predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića sa nosiocem liste koalicije Albanski forum Nikom Đeljošajem, o formiranju nove Vlade, počeo je u prostorijama PES-a.

Sastanku prisustvuju funkcioneri PES-a, Boris Pejović i Anđela Jakšić Stojanović, kao i predstavnici Albanskog foruma, Ferhat Dinoša i Nikola Camaj.

dolazak predstavnika Albanskog foruma na sastanak sa Spajićem
foto: MINA

Spajić će danas razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), Albanske alijanse i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Formalni pregovori o formiranju nove Vlade počeli su u četvrtak sastancima sa predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Demokratske Crne Gore.

Iz PES-a je nakon sastanaka saopšteno da su koaliciji ZBCG i Demokratama prihvatljivi prinicipi PES-a za sastav nove vlade i da oni treba da predstavljaju temelj buduće saradnje.

Najavljeno je da će razgovori sa rukovodstvom ZBCG i Demokrata o formiranju buduće vlade biti nastavljeni.

Predstavnici PES-a trebalo je da razgovaraju i sa Bošnjačkom strankom (BS), ali su iz te partija poručili da ne mogu doći na sastanak zbog ranije preuzetih obaveza.

Državna izborna komisija proglasila je u petak konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

PES je na parlamentarnim izborima osvojio 25,53 odsto glasova, odnosno 24 mandata, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 23,22 odsto ili 21 mandat.

Prema konačnim rezultatima, koalicija ZBCG osvojila je 14,74 odsto glasova, odnosno 13 mandata, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 12,48 odsto, ili 11 mandata, a BS 7,08 odsto glasova, odnosno šest mandata.

Koalicija SNP-a i Demosa dobila je povjerenje 3,13 odsto birača i imaće dva poslanička mjesta.

Albanski forum je osvojio dva mandata sa 1,91 odsto glasova, a po jedan Albanska alijansa sa osvojenih 1,49 odsto i HGI sa 0,74 odsto podrške birača.

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu i izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, zakazana je za 27. jul.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...