fbpx
NaslovnicaCrna GoraPlate u prosvjeti biće povećane programom Evropa sad dva

Plate u prosvjeti biće povećane programom Evropa sad dva

Podgorica, (MINA) – Vlada će sistemski pristupiti rješavanju pitanja povećanja zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori, a kroz program Evropa sad dva biće uvećane plate i u prosvjeti, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

Iz te partije su kazali da će se, kao što je i najavljeno u predizbornom programu PES-a, sistemsko rješavanje povećanja zarada sprovesti kroz program Evropa sad dva, a uz saglasnost svih socijalnih partnera i donošenjem novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“U odnosu na paušalne izjave političkog subjekta URA, smatramo da su to pitanja koja zahtijevaju ozbiljan i analitičan pristup, a ne populizam”, kaže se u saopštenju PES-a.

Navodi se da nijesu tačni navodi URA-e da su predvidjeli povećanje zarada prosvjetnim radnicima, što potvrđuju odluke koje su donosili i dokumenta koja su potpisivali u 43. Vladi.

“Podsjećamo ih na tabelu iz smjernica makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu gdje obećanog povećanja nema”, dodaje se u saopštenju.

Iz PES-a su naveli da je te smjernice 43. Vlada usvojila u julu.

“I to je glavni dokument kojim se utvrđuju limiti potrošnje budžeta, što je uz potpisivanje sporazuma i glavni preduslov za povećanje zarada shodno Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete”, precizirali su iz PES-a.

Oni su poručili da lider URA-e Dritan Abazović i ta stranka treba da odgovore u koje svrhe su usmjerena obećana sredstva prosvjetnim radnicima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...