fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Skupština mora njegovati kulturu saradnje i dijaloga

Picula: Skupština mora njegovati kulturu saradnje i dijaloga

Podgorica, (MINA) – Novoizabrana Skupština, kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo, mora njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, uprkos očitim političkim razlikama, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je kazao da jučerašnji početak rada novog saziva Skupštine Crne Gore, nakon potvrđivanja nove parlamentarne većine, predstavlja prve korake prema formiranju nove izvršne vlasti.

„Ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na reformama i istaknuo prioritet puta prema Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u izjavi Picule.

On je rekao da od novog saziva Skupštine očekuje kontinuiranu i produktivnu suradnju, i predan rad na napretku Crne Gore, pogotovo u ključnim poglavljima u pregovorima s EU.

„Novoizabrana Skupština mora, kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo, njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, očitim političkim razlikama usprkos. To je ključ uspješne parlamentarne demokratije“, poručio je Picula.

Prema njegovim riječima, novi saziv Skupštine će, nažalost, imati samo 18 poslanica, tri manje od prošlog saziva, što svakako nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost.

„Takođe, smatram da institucije, simboli i Ustav Crne Gore zaslužuju maksimalan obzir, pa pozivam sve političke aktere da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore, i da djeluju u skladu s njenim ustavnim načelima“, kazao je Picula.

On je rekao da su građanke i građani Crne Gore, visokim odzivom na nedavnim parlamentarnim izborima, poslali jasnu poruku da u vremenima teške zdravstvene, ekonomske i društvene krize očekuju od svojih izabranih zvaničnika odgovorno ponašanje i rješavanje sistemskih problema na putu ka EU.

„Taj cilj podržava izrazita većina crnogorskog društva, pa se nadam da su svi izabrani svjesni svoje odgovornosti u ovim kriznim vremenima kako za Crnu Goru, tako i za region i EU“, naveo je Picula.

On je kazao i da očekuje brzo formiranje nove izvršne vlasti kojoj će, kako je naveo, put prema članstvu u EU i dosadašnji vanjskopolitički ciljevi takođe biti na vrhu liste prioriteta, u skladu sa očekivanjima građana.

Najčitanije