fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtkriven spomenik Ivanu Crnojeviću

Otkriven spomenik Ivanu Crnojeviću

Podgorica, (MINA) – Spomenik Ivanu Crnojeviću u parku u blizini podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ otkrili su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Vuković je kazao da danas u glavnom gradu Crne Gore otkrivaju spomenik najznačajnijoj ličnosti njene milenijumske istorije, Ivanu Crnojeviću.

Kako je naveo, Crnojević je najsnažnija karika u dugom istorijskom nizu koji tvore četiri crnogorske dinastije.

„Gospodar Ivan Crnojević, najsvjetliji je primjer u vjekovnoj borbi Crnogoraca za slobodu i državno dostojanstvo, najubjedljivije svjedočanstvo naše identitetske, kulturne i duhovne samobitnosti“, istakao je Vuković.

On je dodao da je Crnojević personifikacija Crne Gore.

„Iako period njegove vladavine traje tek četvrt vijeka, a završava prije ravno 530 godina, Ivan Crnojević ostao je do današnjeg dana snažno prisutan u kolektivnom sjećanju crnogorskog naroda, zahvaljujući državničkim uspjesima i izuzetnoj vladarskoj ličnosti“, naglasio je Vuković

On je podsjetio da su se još za života, Crnogorci se prema Crnojeviću odnosili kao prema svecu.

Vuković je kazao da ni današnjoj Crnoj Gori, koja nastoji da do kraja državno uokviri pomenuti identitet, prilagođavajući ga duhu modernog doba, Crnojević nije ništa manje potreban.

„Utemeljeni u slobodarskoj misli plemenitog zetskog gospodara, njegovo novovjekovno shvatanje identitetske samobitnosti i renesansni doživljaj kulture i duhovnosti, predstavljaju najbolji odgovor na izazove kojima smo, kao društvo i država, još izloženi“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, spomenik koji danas otkrivaju predstavlja ne samo simbol slavne prošlosti, već svjetionik koji osvjetljava put slobodnoj, prosvijećenoj, savremenoj i evropskoj Crnoj Gori.

„Samo jednom tokom svoje duge istorije, Crna Gora je zaboravila svog slavnog gospodara i tada nestala“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Bogdanović je rekao da postoje vladari čiji život i djelo istorija pamti kao svojevrsni sažetak prethodnih iskustava prostora kojim su vladali.

„Isto tako, postoje i vladari čiji je trag u istoriji ubilježen kao prepoznatljiv nagovještaj budućih događaja i procesa koji će zahvatiti države na čijem su čelu bili. Crnojević jedna je od onih rijetkih istorijskih ličnosti u čijoj se vladavini stiče ali i anticipira ono najvažnije u istorijskom iskustvu Crne Gore“, istakao je Bogdanović.

Kako je rekao, Crnojević je znao da je za opstanak njegove države potrebno nešto više od ratovanja i balansiranja između velikih, nešto što će uvezati duh naroda i pobuditi osjećaj zajedničke pripadnosti.

„Stalnim pomaganjem manastira na Skadarskom jezeru i gradnjom Cetinjskog manastira, u kom će osnovati i prvi skriptorijum, ostaviće svojim nasljednicima svojevrsni sociokulturološki postament iz kog će se iznjedriti jedno takvo dostignuće kao što je Obodska štamparija, ali i velika kulturna i duhovna dostignuća dvojice najvećih iz dinastije Petrović-Njegoš – Svetog Petra Cetinjskog i Petra II Petrovića Njegoša“, rekao je Bogdanović.

Blagota Radović, izvršni direktor kompanije Zetagradnja, koja je donirala novac za izradu spomenika, rekao je da se Crna Gora, Crnogorci i Crnogorke imaju se kroz svoju istoriju sa kime i čime dičiti i to pred cijelim svijetom.

Kako je rekao, u viševjekovnoj istoriji svoga postojanja Crna Gora je iznjedrila mnoge državnike i vojskovođe koji su postavili i održali pečat crnogorskoj nezavisnosti.

„Kako je zapisano u našoj i inostranoj istoriografiji Ivan Crnojević je jedan od utemeljivača Crne Gore, a samim tim i crnogorskog slobodarstva za čiju su slavu i ponos dali živote mnoge generacije Crnogoraca“, istakao je Radović.

On je naglasio da je u njegovo vrijeme crnogorska pravoslavna crkva bila potpunio nezavisna.

„Svi znamo, a to moraju zapamtiti i buduće generacije, da nije bilo crnogorske crkve ne bi bilo ni crnogorske državnosti, jer je crkva od vremena Crnojevića do 1920. godine bila nezavisna“, rekao je Radović.

On je dodao da je obnovom državnosti i nezavisnosti u maju 2006. godine vraćena Crna Gora i time preuzeta obaveza koja je ostala od predaka “da ih čuvamo i poštujemo”.

„U to ime, za slavu i čast Ivana Crnojevića, dao sam svoj skroman doprinos u očuvanju istorijske baštine Crne Gore“, rekao je Radović i zahvalio se akademskom vajaru Mitru Živkoviću.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...