fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd ponedjeljka na snazi nove mjere

Od ponedjeljka na snazi nove mjere

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost na naredbe kojima se ublažavanju ranije mjere sprečavanja širenja novog koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Kako je saopšteno iz Vlade od ponedjeljka biće omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija.

Od ponedjeljka biće omogućen rad gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Navodi se da se novim mjerama, koje stupaju na snagu objavljivanjem, a primjenjuju se od ponedjeljka, propisano da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Takođe je propisano da je odgovornost poslodavca da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera, od potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

Novim mjerama propisano je da privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace su obavezi da obezbijede na ulasku/izlasku iz objekta potrošačima sredstva za dezinfekciju ruku.

„Privredna društva i preduzetnici su u obavezi da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra“, kaže se u saopštenju.

Takođe, potrebno je da obezbijede u većim objektima, u kojima se obavlja trgovina na malo kontrolu broja potrošača koji ulaze u objekat i izlaze iz njega kao i odvojenost zaposlenih na kasama od potrošača prozirnim pleksiglas pločama.

Privredna društva i poslodavci treba da obezbijede da svi zaposleni, uključujući i prodavce na zelenim pijacama i potrošači, nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravlje i da istaknu na ulazu u prodajni objekat obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije.

Privredna društva i preduzetnici koji se bave zanatskom djelatnošću, servisiranjem i održavanjem opreme, alata, uređaja, motornih vozila, građevinskih i poljoprivrednih mašina, tehničkim pregledom vozila obavezni su da rad organizuju tako da na deset metara kvadratnih može da se nalazi samo jedan korisnik usluge.

Takođe, kako su naveli, potrebno je poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga, korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku na ulasku/izlasku iz objekta i nošenje zaštitne maske.

Iz Vlade su naveli da je novim mjerama propisano da privredna društva i preduzetnici koji pružaju frizerske i kozmetičke usluge su obavezi da rad organizuju tako da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Takođe je potrebno da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

„Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare“, pojasnili su iz Vlade.

Novim mjerama propisano je da privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge fitnes centara i teretana u obavezi su da rad organizuju tako da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Takođe je potrebno da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

„Zaposleni su u obavezi da nose zaštitnu masku, osim prilikom aktivnog treninga, dok su korisnici usluga u obavezi da prilikom promjene mjesta vježbanja i promjene sprave na kojoj vježbaju dezinfikuju površinu i spravu gdje su vježbali“, neveli su iz Vlade.

Novim mjerama propisano je da priređivači igara na sreću u kladionicama i kockarnicama u obavezi su da rad organizuju tako da u objektu u isto vrijeme može da boravi jedna osoba na deset metara kvadratnih i da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku na ulasku/izlasku iz objekta.

„Zaposleni i igrači u tim objektima su u obavezi da nose zaštitne maske i poštuju mjeru fizičke distance od najmanje dva metra, a igrač u objektu u kojem se priređuju igre na sreću mora koristiti svoju olovku“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su pojasnili, igrači u objektu u kojem se priređuju igre na sreću u obavezi su da poslije svakog korišćenja aparata za igre i igraćih pomagala adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju aparat.

Iz Vlade su saopštili da je rad kazina i dalje zabranjen.

Navodi se da su državni organi, organi državne uprave i lokalne uprave, banke, Pošta i druga pravna lica obavezni da u šalter salama organizuju rad sa građanima na način da u isto vrijeme u sali može da boravi samo jedna osoba na deset kvadratnih metara, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga.

Naloženo je i da navedeni organi postave paravan od providnog neupijajućeg čvrstog materijala između zaposlenog i korisnika usluge, kao i da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku i izlasku iz objekta.

Iz Vlade su kazali da su zaposleni i korisnici usluga dužni da nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom IJZ.

Navodi se da su ustanove kulture – biblioteke, arhivi, muzeji i galerije obavezne da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na deset kvadratnih metara, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između korisnikâ usluga.

„Ustanove kulture dužne su da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku i izlasku iz objekta, a zaposleni i korisnici usluga da nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom IJZ“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su stomatološke zdravstvene ustanove obavezne da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

“U isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na deset kvadratnih metara, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su stomatološke ustanove dužne da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulasku i izlasku iz ordinacije, a svi zaposleni da poštuju procedure rada i nose ličnu zaštitnu opremu, u skladu sa preporukama IJZ i Stomatološke komore Crne Gore.

Iz Vlade su kazali da su vlasnici vozila za prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa obavezni da obavljaju prevoz samo uz primjenu mjera prevencije – nošenje zaštitnih maski, bez mogućnosti stajanja u vozilu, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz Vlade su podsjetili da je na snazi obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, osim za organizovani prevoz zaposlenih.

„Ova zabrana ne odnosi se na javni gradski i lokalni prigradski autobuski i kombi prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su taksi prevoznici koji obavljaju auto-taksi prevoz unutar teritorije jedinice lokalne samouprave (gradski taksi prevoz) obavezni da prevoz osoba obavljaju na način da u vozilu budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i da te osobe i vozač nose zaštitne maske.

„Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici – kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom IJZ“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge iznajmljivanja vozila (rent-a-car) obavezni da rad organizuju na način da u objektu u kojem se vrši iznajmljivanje vozila na deset kvadratnih metara površine objekta može da se nalazi samo jedna osoba.

„Zaposleni i korisnici usluga obavezni su da nose zaštitne maske unutar objekta za iznajmljivanje vozila, kao i da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku i izlasku iz objekta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pružaoci usluga iznajmljivanja vozila dužni da dezinfekuju unutrašnjost vozila za iznajmljivanje sredstvima za dezinfekciju prije ulaska korisnika usluga u vozilo, kao i nakon vraćanja vozila od korisnika usluge, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz Vlade su kazali da su pravna lica koja osposobljavaju kandidate za vozače (auto škole) obavezni da rad organizuju na način da u prostorijama za teorijsku nastavu i polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita na četiri kvadratna metra površine prostorije može da se nalazi samo jedna osoba.

„Pravna lica koja osposobljavaju kandidate za vozače obavezna su da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku i izlasku iz ovih prostorija, a zaposleni i korisnici usluga obavezni su da nose zaštitne maske, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su auto škole u obavezi da prije i nakon korišćenja vozila za praktičnu obuku kandidata i polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita dezinfikuju unutrašnjost vozila sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz Vlade su kazali da poljoprivredni proizvođači i osobe koje imaju kuće ili vikendice sa zemljištem u drugim opštinama mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće ili vikendice, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa Internet sajta IJZ i popuniti.

Navodi se da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti predmet kontrole.

Naloženo je obavezno izbjegavanje kontakta sa drugim osobama, osim sa članovima porodičnog domaćinstva.

„Uz obezbjeđivanje fizičke distance od najmanje dva metra prilikom obavljanja poslova na poljoprivrednom gazdinstvu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da osobe koje posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, odnosno dozvolu za plovilo, mogu da se prevezu do mjesta u kojem treba da obave ribolov, odnosno u kojem posjeduju dozvolu za plovilo.

„Osobe koje imaju ove dozvole obavezne su da ih nose sa sobom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su zaposleni u javnom sektoru obavezni da tokom rada u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske.

Iz Vlade su kazali da se od zabrane kretanja i zadržavanja na javnim površinama više od jedne osobe izuzimaju članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva uz obavezu držanja fizičke distance od najmanje dva metra u odnosu na druge osobe.

Vlade je, razmatrajući epidemiološku situaciju, preporučio svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže rad zaposlenih od kuće budući da epidemiološka situacija još uvijek ne nalaže povratak svih zaposlenih na radna mjesta.

“Državnim organima u kojima postoji obaveza rada preporučuje se da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina”, kaže se u saopštenju.

Analizirajući pitanje dolaska crnogorskih građana iz inostranstva u matičnu zemlju, NKT je opredijelilo da i dalje bude omogućen organizovani povratak građana.

„Upućen je poziv da niko ne započinje individualna putovanja bez koordinacije sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budući da bez koordinacije prelazak granice, odnosno ulazak u Crnu Goru nije moguć“, kaže se u saopštenju.

Usvojen je četvrti Izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je od otvaranja žiro računa NKT 19. marta do 29. aprila uplaćeno iz zemlje i inostranstva gotovo osam miliona EUR, odnosno 7.851.494,20 EUR i 75.971,72 USD.

Navodi se da u izvještajnom periodu ukupni odliv iznosi 1.757.173 EUR.

Dodaje se da stanje na računu NKT 29. aprila iznosi 6.094.320 EUR i 75.971 USD.

NKT se upoznalo sa stavovima i sugestijama koje je IJZ dao Ministarstvu prosvjete u vezi sa predloženim nastavkom obrazovnih aktivnosti – testiranjem pred upis u školu i polaganjem eksterne mature i maturskog ispita.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...