fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd kraja marta registrovano 12 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа

Od kraja marta registrovano 12 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od 28. marta rеgistrоvаnо 12 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U Budvi su registrovana četiri slučaja, Baru, Pljevljima i Podgorici po dva i po jedan u Rožajama i Tuzima.

Deset oboljelih je nevakcinisano, a dvoje je primilo samo jednu dozu vakcine.

Kako su kazali iz IJZ-a, šestoro oboljelih su djeca mlađa od pet godina, dvoje je starije od 40, dvoje je u uzrasnoj kategoriji od pet do devet godina i po jedan slučaj su oboljeli u kategoriji od deset do 14 i od 20 do 29 godina.

IJZ je još jednom pozvao roditelje da vakcinišu djecu bez odlaganja.

„Sva djeca koja su navršila godinu i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, rekli su iz IJZ-a.

Oni su naveli da će se u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije, razmotriti preporuka da djeca minimum mjesec nakon primanja prve doze prime i drugu dozu vakcine jer se, kako se dodaje, potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze.

„Ako dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih među odojčadima, preporukama će se definisati primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 mjeseci kako bi se zaštitila i odojčad navedenog uzrasta“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da, osobama koje nijesu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest, ne preporučuju se putovanja, naročito u oblasti gdje su registrovani slučajevi obolijevanja.

„Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...