fbpx
NaslovnicaCovid19O ulasku u CG odlučivaće se na osnovu rezidencijalnog statusa

O ulasku u CG odlučivaće se na osnovu rezidencijalnog statusa

Podgorica, (MINA) – Odluka o ulasku u Crnu Goru donosiće se na osnovu boravka odnosno rezidencijalnog statusa lica, a ne njegovog državljanstva, predviđeno je kriterijumima koje je danas usvojilo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

To tijelo je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) usvojilo skup kriterijuma za povećanje dostupnosti Crne Gore, otvaranje granica i omogućavanje nesmetanog međunarodnog saobraćaja uz mjere prevencije širenja koronavirusa.

“Novi pristup zasnovan je na principima nediskriminacije – odluka se donosi na osnovu boravka odnosno rezidencijalnog statusa lica, a ne njegovog državljanstva, fleksibilnosti – odluka se donosi na osnovu epidemiološke situacije uz visoku toleranciju za potrebe tranzita kroz Crnu Goru”, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je novi pristup zasnovan i na principu zajedničkog i koordinisanog pristupa.

“Crna Gora će kao lider evropske integracije popuštanje mjera sprovoditi u komunikaciji i razmjeni epidemioloških podataka sa državama Evropske unije i drugim zemljama kandidatima za članstvo”, kazali su iz NKT-a.

Navodi se da su, u skladu sa usvojenim principima, formirane tri liste država zavisno od broja aktivnih i novih slučajeva infekcije koronavirusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemiju.

“Uimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su kapaciteti za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, liječenje i izvještavanje”, kaže se u saopštenju.

NKT je odlučilo da u Crnu Goru bez ograničenja mogu ući rezidenti 105 zemalja.

“Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina”, naveli su iz NKT-a.

Iz Vlade su naveli da je NKT posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji.

“Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je naša država iskreno privržena i naš ekonomski interes i potrebu”, kazali su iz Vlade.

Jednoglasno je, kako su dodali, zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donijeta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik.

Navodi se da je ukinuto ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije kojima je omogućen ulazak u Crnu Goru, dok ista pravila koja važe za sve putnike u smislu država čiji su rezidenti uvedena su i za osobe koje dolaze jahtama.

Iz Vlade su kazali da je u skladu sa preporukama Evropske komisije, IJZ predložio, a NKT prihvatilo, izuzimanje iz navedenih kriterijuma određenih kategorija osoba neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i zaposlenih koji predstavljaju jasan ekonomski interes.

Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru biće propisani za zdravstvene radnike i istraživače, naučne radnike, osobe koje obavljaju ili obezbjeđuju transport putnika i robe, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija.

Dodaje se da će posebni uslovi važiti i za vojno osoblje, radnike humanitarne pomoći, određene kategorije putnika u tranzitu, kao i za osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga.

“Sve navedene mjere stupaju na snagu u nedjelju, 21. juna”, navodi se u saopštenju.

NKT je, kako su dodali, posebno analiziralo ukupni razvoj epidemiološke situacije u regionu i šire, kao i broj novih slučajeva infekcije u Crnoj Gori.

“Konstatovano je da činjenica da epidemiološka istraživanja puteva importacije i eventualne lokalne transmisije još nijesu završena predstavlja razlog više da se građani bez izuzetka i u potpunosti pridržavaju svih propisanih mjera”, kazali su iz Vlade.

Dodaje se da su rezultati epidemioloških i bezbjednosnih provjera ukazali da je nakon trideset dana, u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije, virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca.

“Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi crnogosrka ekonomija i nacionalni interes crnogorske države. Zato sve nadležne institucije imaju dodatni motiv i obavezu da u kontinuitetu snažno sprovode zakonom propisane aktivnosti i procesuiraju pojedince ili grupe koji prijete da neodgovornšću ugroze sve građane”, naglasili su iz Vlade.

Navodi se da je usvojen je nedjeljni Izvještaj po donacijama, tako da su do do 15. juna ukupni prilivi iznosili 8,025 miliona EUR dok su ukupni odlivi iznosili 1,758 miliona EUR.

“Stanje na računu je 6,267 miliona EUR dok su ukupni prilivi u dolarima iznosili 75.971 USD. Nije bilo odliva”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...