fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi ministar mora biti spreman da iskorijeni policijsku torturu

Novi ministar mora biti spreman da iskorijeni policijsku torturu

Podgorica, (MINA) – Novi ministar unutrašnjih poslova, ako želi da uspostavi vladavinu prava i zavrijedi članstvo u Evropskoj uniji (EU), mora biti spreman i sposoban da iskorijeni policijsku torturu i ometanje pravde iznuđivanjem lažnih iskaza, poručili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Komitet Savjeta Evrope (SE) za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je u četvrtak izvještaj u kome su naveli da crnogorske vlasti treba da preduzmu ozbiljne mjere kako bi se riješilo kontinuirano policijsko zlostavljanje i poboljšali loši uslovi u kojima borave pritvorenici.

Iz HRA su kazali da je izvještaj pokazao da, iako više puta upozorena, Crna Gora nije suzbila kulturu zlostavljanja u policiji jer nije efikasno procesuirala i odgovarajuće kaznila za to odgovorne policijske službenike, uključujući šefove koji se moraju smatrati odgovornim za djelovanje onih kojima rukovode.

Kako su istakli iz te nevladine organizacije, novi ministar unutrašnjih poslova, ako želi da uspostavi vladavinu prava i zavrijedi članstvo u EU, ni na koji način ne smije da podržava policijsku torturu i ometanje pravde iznuđivanjem lažnih iskaza.

“To mora biti osoba spremna i sposobna da iskorijeni tu pojavu, pored ostalog i suspendovanjem policajaca protiv kojih je zbog toga pokrenut krivični postupak, a uklanjanjem iz kontakata s građanima i javnošću onih čija se odgovornost izviđa, u skladu s međunarodnim standardima na koje je Crnu Goru ponovo upozorio CPT”, kazali su iz HRA.

Oni su rekli da novi vrhovni državni tužilac mora biti osoba koja će dati uputstvo državnim tužiocima da se ne zaustavljaju na izviđanju i procesuiranju samo neposrednih izvršilaca torture, već i njima nadređenih šefova.

“U slučajevima u kojima je očigledno, kako je to CPT naglasio, da se „matrica ponavlja“, da se iskazi iznuđuju istim metodama udaranja, elektro-šokovima, gušenjem plastičnim kesama, prijetnjama smrću itd, u što je cijeli svijet mogao da se uvjeri na osnovu fotografija koje su objavljene zahvaljujući dekodiranju SKY aplikacije”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, novi direktor Uprave policije mora biti voljan i sposoban da policiju profesionalizuje postavljanjem na rukovodeća mjesta isključivo stručnjaka koji nikako nijesu povezani sa zlostavljanjem i drugim nezakonitim djelovanjem i uklanjanjem iz policijskih redova onih koji to jesu.

Iz HRA su rekli da jedino takve kadrovske promjene mogu spriječiti da Crna Gora doživi “javno sramoćenje” u SE.

“A neminovno i u EU, koje joj predstoji ako pod hitno ne uvaži preporuke Evropskog komiteta, kako je jasno upozoreno na četvrtoj stranici izvještaja”, naveli su iz HRA.

Iz te nevladine organizacije su posebno upozorili na, kako su rekli, skandalozna zalaganja pojedinih policijskih inspektora da se ukloni video nadzor iz policijskih prostorija.

“CPT je i u posljednjem izvještaju, kao i u ranijim, istakao značaj video nadzora za sprečavanje zlostavljanja, preporučio da sve prostorije u kojima policija može vršiti ispitivanja budu pokriveni video nadzorom, i izrazio zabrinutost zbog izgubljenih snimaka iz prostorija u kojima je prijavljeno da je izvršeno policijsko zlostavljanje”, dodaje se u saopštenju.

Podsjeća se da je Ministarstvo pravde, kojim rukovodi Marko Kovač, odbilo predlog HRA da se Zakonikom o krivičnom postupku propiše obavezno snimanje razgovora u policiji i državnom tužilaštvu sa građanima, osumnjičenima i svjedocima, uprkos preporukama i Komiteta protiv torture i CPT-ja.

Iz HRA su istakli da je CPT i u posljednjem izvještaju, kao i prethodno skoro 20 godina, naglasio potrebu za unapređenjem uslova boravka u istražnom zatvoru, posebno u pogledu nivoa prenaseljenosti, kršenja zakona zbog prepolovljenog boravka na svježem vazduhu, nedostatka aktivnosti van soba i loših materijalnih uslova.

“Imajući u vidu da se svi ti neophodni zakonski uslovi ne mogu obezbjediti u postojećoj zgradi (istražnog) zatvora Podgorica HRA je u saradnji sa NVO Juventas još 2015. preporučila vladi izgradnju nove zgrade, ali to do danas nijedna vlada nije prihvatila”, podsjetili su iz HRA.

Oni su kazali da od nove vlade očekuju da ozbiljno sagleda i riješi i taj problem.

Iz HRA su rekli da će CPT u julu razmatrati odgovor koji im je Vlada Crne Gore dostavila na izvještaj njihove delegacije.

“Blagovremeno ćemo dostaviti informacije koje osporavaju tvrdnje Vlade iz odgovora o suspenziji policijskih službenika, kontinuiranom zalaganju vrha policijske hijarhije za poštovanjem ljudskih prava i suzbijanjem policijske solidarnosti u slučajevima torture, video nadzoru u Centru bezbjednosti Podgorica kao i audio-vizuelnom snimanju policijskog ispitivanja”, zaključili su iz HRA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...