fbpx
NaslovnicaCrna GoraNKT dalo saglasnost na otvaranje marina i ukrcavanje i iskrcavanje pomoraca

NKT dalo saglasnost na otvaranje marina i ukrcavanje i iskrcavanje pomoraca

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bilo omogućeno otvaranje crnogorskih marina uz poštovanje mjere samoizolacije, kao i ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.

Kako je saopšteno nakon sjednice NKT-a, samoizolacija stranog plovnog objekta sa posadom podrazumijeva vez u luci u trajanju od 28 dana.

“Uz preduzimanje mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora od nadležne zdravstvene ustanove, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zakupac ili koncesionar luke nautičkog turizma – marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj, Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor – Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) kojoj je odobren prihvat stranih plovnih objekata u samoizolaciju, obavezan da preduzima mjere za sprečavanje unošenja u zemlju i širenja novog koronavirusa, na osnovu preporuka IJZ.

Dodaje se da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca obavlja se uz preduzimanje posebnih mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora, u skladu sa preporukama IJZ.

Analizirajući efekte prekjučerašnjeg ublažavanja pojedinih mjera, NKT je ocijenilo da je određeni nivo opuštanja građana nakon stroge restrikcije očekivan, ali upozorava da opasnost nije prošla i da je neophodno striktno pridržavanje svih važećih privremenih mjera, a prije svega mjere o fizičkoj distanci.

Iz NKT su ocijenili da posebnu opasnost, nakon relaksacije pojedinih mjera, predstavlja činjenica da je primijećeno više kontakata mlađih i sredovječnih građana sa starim osobama, što predstavlja veliku opasnost prvenstveno po starije građane.

NKT je apelovalo na građane da izbjegavaju fizički kontakt, naročito sa starim osobama koje su najranjiviji segment populacije.

Navodi se da izuzetno visok epidemiološki rizik predstavljaju uočeni kontakti djece i njihovo grupisanje zbog igre ili drugih razloga.

Iz NKT su apelovali na roditelje i staratelje da međusobne kontakte djece svedu na najmanju mjeru.

„NKT preporučuje svim građanima da u svakoj prilici nose zaštitne maske – bilo kupljene ili kućne izrade ili da, u nedostatku maski, pokriju usta i nos maramom ili šalom jer se na taj način bitno umanjuje rizik od širenja infekcije novim koronavirusom“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT su kazali da traže razumijevanje i partnerstvo kao i u danima izuzetno restriktivnih mjera.

„To je naša zajednička odgovornost jer opasnost još nije prošla“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će NKT, u slučaju eventualnog masovnog nepoštovanja preventivnih mjera, pogotovo mjere o fizičkoj distanci, a u cilju zaštite zdravlja i životâ građana, razmotriti pooštravanje mjera.

NKT je odlučilo da redovnim konferencijama za medije, radnim danima u 17 sati, od sjutra mogu da prisustvuju novinari.

„Uz zahvalnost medijima na visokoj profesionalnosti i odgovornosti i na razumijevanju i prihvatanju dosadašnjeg onlajn postavljanja pitanja uslovljenog ranijim nivoom epidemiološkog rizika, NKT je odlučilo da omogući uobičajeni rad novinara“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT su kazali da su uvjereni da pravo medija da neometano i direktno postavljaju pitanja predstavlja jednu od ključnih sloboda svakog društva čijoj se restrikciji smije pribjegavati samo izuzetno i u što kraćem razdoblju.

„Činjenica da epidemiološki rizik i dalje postoji nalaže potrebu zadržavanja minimuma tehničkog osoblja, pa će konferencije za medije i dalje tehnički snimati i emitovati uživo samo Televizija Crne Gore (TVCG)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će ostali mediji, kao i do sada, moći da preuzmu signal TVCG ili Youtube kanala Vlade Crne Gore i fotografije PR Centra.

Najčitanije