fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO saveznice pokazale međusobnu solidarnost

NATO saveznice pokazale međusobnu solidarnost

Podgorica, (MINA) – NATO saveznice pokazale su međusobnu solidarnost upućivanjem konkretne podrške u vidu medicinske opreme i Alijansa će i dalje aktivno raditi na iznalaženju najboljih rješenja za suzbijanje pandemije, poručeno je na vanrednom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta.

Vanredni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta, na kojem je učestvovao ministar odbrane Predrag Bošković, održan je putem video konferencije, a sastankom je predsjedavao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da je povod za održavanje sastanka razmatranje dosadašnjih aktivnosti koje su na nivou Alijanse realizovane na planu pružanja pomoći saveznicama u cilju prevazilaženja negativnih efekata izazvanih COVID-19.

Ministri odbrane konstatovali su da se sve članice suočavaju sa velikim izazovima i ulažu značajne napore kako bi, prije svega, ublažili posljedice po ljudske živote.

Na sastanku su, kako se navodi, razmotreni i bezbjednosni uticaji COVID-19 krize na Alijansu i partnere.

„Konstatovano je da su tokom prethodnog perioda saveznice pokazale međusobnu solidarnost, upućivanjem konkretne podrške u vidu medicinske opreme“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će NATO i dalje aktivno raditi na iznalaženju najboljih rješenja za suzbijanje pandemije, kroz sveobuhvatan pristup i saradnju sa međunarodnim partnerima, u prvom redu Ujedinjenim nacijama (UN) i Evropskom unijom (EU).

„Alijansa će ujedno ostati čvrsto posvećena ključnim zadacima u cilju očuvanja globalnog mira i bezbjednosti kroz dalje jačanje odbrane i odvraćanja“, poručeno je na sastanku.

Kako se navodi, istaknuto je da je Alijansa stavila na raspolaganje svoje kapacitete kako bi pružila podršku pri transportu neophodnog materijala i opreme, a iskazana je i pomoć u vidu medicinskog osoblja.

Bošković je naglasio da je Alijansa još jednom pokazala da ostaje posvećena temeljnim vrijednostima, odnosno zaštiti svog stanovništva, budući da je tokom proteklog perioda pokazan visok stepen jedinstva i solidarnosti saveznica.

On je naglasio važnost vojnih kapaciteta koji su značajna podršku pri sprovođenju nacionalnih mjera za ublažavanje posljedica COVID-19, ali i međusobne saradnje saveznica i koordinacije sa međunarodnim partnerima, kako u pružanju konkretne medicinske pomoći, tako i na planu razmjene iskustava u cilju jačanja otpornosti.

Bošković je još jednom zahvalio svim saveznicama koje su u proteklom periodu pružile podršku u medicinskoj opremi koja je upućena Crnoj Gori, što je, kako je naveo, još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...