fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaći rješenja koja će život djece u školi i van nje činiti...

Naći rješenja koja će život djece u školi i van nje činiti lakšim

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori, uz saradnju svih aktera vlasti i društva, potrebno je doći do rješenja koja će život djece u školi i van nje činiti lakšim, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, rekao da će uputiti inicijativu nadležnima da se razmotre modeli i fizičko prisustvo nastavi obezbijedi svuda gdje je to moguće.

On je, povodom 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta, organizovao prijem za djecu – zlatne savjetnike i predstavnike institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

„Epidemija Covid 19 koja je pogodila čitav svijet, posebno utiče na najranjivije, a to je i najmlađa populacija“, istakao je Đukanović.

On je poručio da je dodatno važna uloga države da u ovim vremenima odgovori potrebama djece sa pojačanim senzibilitetom i odgovornošću.

Đukanović je naglasio da je kriza “bacila na koljena” i svjetsku nauku, politiku, ekonomiju i medicinsku struku.

„Tu realnost moramo razumjeti i kada je u pitanju obrazovanje i naša očekivanja, ali i pronaći optimalan model organizacije kako bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet za najvažnije pitanje crnogorskog društva“, kazao je Đukanović.

On je poručio da je neophodno učiniti dodatne napore i da se, u saradnji svih aktera vlasti i društva, unaprijede modeli i dođe do rješenja koja će život djece u školi i van škole činiti lakšim.

„Takođe, da se svi mobilni operateri uz podršku i učešće države još više uključe i pokazujući društvenu odgovornost, pomognu djeci i njihovim porodicama u obezbjeđivanju internet konekcije i opreme neophodne za praćenje nastavnih programa“, rekao je Đukanović.

On je ukazao na potrebu dodatne pažnje za sve ranjive kategorije populacije, kako bi još brže išli ka društvu jednakih šansi.

Đukanović je poručio da svi zajedno moraju uložiti napore da ova godina, koja je po mnogo čemu specifična i izazovna, ne bude izgubljena.

Zlatni savjetnici su istakli da je, uprkos velikom trudu ministarstva, škola, nastavnika i roditelja, organizacija nastave direktno uslovljena materijalnim stanjem porodice, brojem djece u jednoj familiji, te da nijesu svima jednako dostupni računari, internet konekcija i đački prevoz.

Prema njihovim riječima, u novim okolnostima, pristup obrazovanju je otežan, a to je stub i djetinjstva i obrazovanja.

Zlatni savjetnici su pozdravili otvorenost i spremnost Đukanovića da kroz neposredan susret i razgovor sa njima stvara, kako su kazali, lijepu tradiciju, i da ih hrabri da se njihovi problemi čuju i rješavaju.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...