fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Čini se da se pobjednička energija poprilično razbila

Milatović: Čini se da se pobjednička energija poprilično razbila

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović apelovao je na mandatara Milojka Spajića i sve koji učestvuju u pregovorima o formiranju Vlade da proces učine transparentnijim, inkluzivnijim i u skladu sa izbornom voljom građana.

On je novinarima u Kolašinu kazao da se čini da se poprilično razbila energija koja je postojala nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima, gdje su građani jasno rekli kojim putem žele da ide Crna Gora.

Milatović je rekao da je najveća odgovornost na onima koji su do sada vodili taj proces.

“Ja sam i u načinu na koji sam nakon velike pobjede u Podgorici pozvao konstituente koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokrata i Ujedinjene, ali i Građanski pokret URA, pokazao ono što građani žele – političku širinu i viziju“, naveo je Milatović.

On je kazao da misli da je to dodatno potvrđeno na predsjedničkim izborima, kroz istorijski veliku pobjedu, i da mu se čini da je to bio trasirani put.

„Da li neko trenutno skreće sa tog puta, najbolje građani mogu da procijene”, rekao je Milatović.

On je naveo da, nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima, nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore niti je odlučivao o poslaničkoj listi Pokreta Evropa sad (PES).

„Mislim da sam pokazao jedan novi, drugačiji nivo političke kulture u zemlji, koja nam je potrebna, pogotovo da sa riječi pređemo na djela“, dodao je Milatović.

On je naveo da je obavio transparentan, inkuluzivan proces formalnih konsultacija i dao mandat mandataru za sastav 44. Vlade, u roku koji je bio kraći od Ustavom predviđenog.

„Razumijem da trenutno, koliko vidim iz medija, postoji određeno neslaganje sa predlogom mandatara u dijelu predloga Vlade, koji je on saopštio i poslanicama i poslanicima sa izborne liste PES-a“, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, upravo je sada najveća odgovornost na mandataru i ostalim političkim partijama, koje trenutno učestvuju u konsultacijama o formiranju Vlade.

Milatović je poručio da je Crnoj Gori konačno potrebna politički stabilna Vlade.

„Čini mi se da je, upravo i nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima, stvari trebalo da idu tim tokom“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, da li stvari idu tim tokom, neka građani odluče o tome.

“Čuli smo poprilično zabrinjavajuće poruke da se neko sa strane miješa u taj proces, što je protivno i Ustavu i našoj demokratskoj praksi“, rekao je Milatović.

On je naveo da hoće da vjeruje da to nijesu tačne informacije jer, kako je kazao, da su tačne to ne bi bilo dobro ni za državu niti za suverenitet Crne Gore.

„Apelujem, prije svega na mandatara i ostale političke subjekte koji učestvuju u pregovorima da, na benefit građana koji su ih izabrali, učine proces pregovora dodatno transparentnim i inkuluzivnijim, kako bi rezutat bio stabilniji. Ono što vidim iz medija je da je situacija poprilično zabrinjavajuća”, rekao je Milatović.

On je naveo da vjeruje u demokratski kapacitet tog PES-a, kao i cijele društvene javnosti.

U PES-u, kako je dodao, postoje različita mišljenja.

„Ne možete jednom promovisati različitost mišljenja, a onda kada postoje biti nezadovoljni time. Apelujem na sve da proces konsultacija i predlaganja vlade učine transparentnim, inkluzivnijim i u skladu sa izbornom voljom građana i građanki Crne Gore“, kazao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...