fbpx
NaslovnicaCrna GoraMartinović: Ne možemo da zaštitimo prava svojih branjenika

Martinović: Ne možemo da zaštitimo prava svojih branjenika

Podgorica, (MINA) – Advokati u Crnoj Gori ne mogu da ostvare svoja niti da zaštite prava svojih branjenika, jer ono što je propisano u zakonima, crnogorski sudovi ne primjenjuju, rekao je advokat Nikola Martinović.

Kako prenosi Pobjeda, nekoliko desetina advokata okupilo se ispred Višeg suda u Podgorici zahtijevajući da se zauzme konačan stav o korišćenju transkripata sa Skaj /Sky/ aplikacije, dobijenih posredstvom Europola, ali i da prigovore zbog čestog odbijanja jemstva.

Martinović je kazao da skup nije protest advokata već dijagnoza crnogorskog društva i stanja u pravosuđu.

“Niko od ovih advokata nije navikao da ispred (suda) govori o predmetima. Danas smo prinuđeni jer naši argumenti, koje propisuje zakon i na koje ukazuje Ustavni sud i sva međunarodna dokumenta, nijesu mogući i ostvarivi u sudu ispred kojeg se nalazimo”, naveo je Martinović.

On je rekao da instituti koji su zagarantovano pravo svakog okrivljenog, a to je pravo na slobodu, u crnogorskom pravosuđu trenutno ne važe.

Martinović je kazao da pitanje jemstva u crnogorskom pravosuđu praktično ne postoji.

“Za svaki predmet za koji je neko od političara zainteresovan ili na kojem neko od političara gradi političku karijeru ili kampanju, ovaj sud ne dozvoljava jemstvo”, rekao je Martinović.

On je naveo da se u crnogorskom pravosuđu nude jemstva koja su po veličini, odnosno kvalitetu, mnogo veća od onih koja se nude i prihvataju u Zapadnoj Evropi ili Americi.

Prema riječima Martinovića, ljudi i dalje ostaju u pritvoru.

“Ne možemo da ostvarimo svoja prava i da zaštitimo prava naših branjenika. Ono što je propisano u zakonima, u crnogorskim sudovima ne nailazi na primjenu”, rekao je Martinović.

Advokat Zdravko Begović saopštio je da su u saopštenju istaknuti prijedlozi advokata i “muke kroz koje prolaze od kada se Skaj aplikacija pojavila na prostorima čitave Evrope”.

On je kazao da smatraju da su dokazi, na osnovu kojih se potenciraju i određuju pritvori, pribavljeni u suprotnosti sa crnogorskim i međunarodnim zakonodavstvom, kao i da je riječ o takozvanom masovnom nadzoru.

“Zato smo danas ovdje, potpuno bespomoćni da na bilo koji drugi regularan način uspijemo da izađemo iz tog začarnog kruga koji nam je nametnut”, naveo je Begović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...