fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić da povuče predlog o imenovanju Bratić za ministarku

Krivokapić da povuče predlog o imenovanju Bratić za ministarku

Podgorica, (MINA) – Grupa od sedam nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od mandatara Zdravka Krivokapića da povuče predlog o imenovanju Vesne Bratić za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U pismu upućenom Krivokapiću NVO su predlažile da na funkciji ministra prosvjete, nauke, kulture i sporta bude žena koja je senzibilisana u odnosu na rodnu ravnopravnost i potpuno svjesna zakonskih obaveza u tom smislu.

“Na inicijativu nevladine organizacije ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, pismo su podržale nevladine organizacije Crnogorski ženski lobi, Centar za ženska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Sigurna ženska kuća, Prima, i Snažna mama”, kaže se u saopštenju.

U pismu se navodi da NVO nakon pogledanog snimka okruglog stola „Položaj žena u crnogorskom društvu“ u organizaciji NVO „Ne damo Crnu Goru“ kojeg je moderirala Bratić, mogli da se upoznaju sa njenim stavovima po tom važnom pitanju.

ANIMA i šest drugih NVO koje su podržale inicijativu kazali su da su, kao dugogodišnje aktivistkinje i borkinje za ženska ljudska prava, u obavezi da ukažu na razloge zbog kojih smatraju da je predlaganje Bratić neprihvatljivo i neadekvatno riješenje za navedene resore.

“Bratić bira da putem okruglog stola upozna javnost sa svojim stavovima o poziciji žena u Crnoj Gori iako, koliko nam je poznato, to u dosadašnjoj uspješnoj akademskoj karijeri nije činila”, stoji u pismu.

Stavovi, kako se navodi, koje je iznijela u svom kratkom uvodnom izlaganju krajnje su problematični.

“Izjava da ”žene imaju položaj koji same izaberu” pokazuje visok stepen neznanja i neosviještenosti o položaju žene u savremenom društvu”, stoji u pismu.

Nevladine organizacije smatraju da je tvrdnja Bratić maliciozna jer počiva na istoj logici kao i tvrdnje prethodne vlasti.

Prema njihovim riječima, to pokazuje izrazito ograničen kapacitet solidarnosti i brige za opšte dobro u državi u kojoj Bratić treba da vodi jedno od ključnih ministarstava.

U pismu se navodi da Bratić u uvodnom izlaganju okruglog stola kaže da nije feminista.

“Nije sporno da kandidatkinja za poziciju ministarke nije feministkinja, ali u feminizmu nije riječ o ”specijalnim popustima i povlasticama” već o borbi za emancipaciju, jednako ljudsko dostojanstvo i ravnopravnost i iskorjenjivanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja”, navodi se u pismu.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...