fbpx
NaslovnicaCrna GoraKontrola i nadzor nad epidemijom ne smiju se ispustiti

Kontrola i nadzor nad epidemijom ne smiju se ispustiti

Podgorica, (MINA) – Kontrola i nadzor nad epidemijom koronavirusa u ovom trenutku ne smiju se ispustiti, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša na sjednici Skupštine na kojoj poslanici razmatraju aktivnosti u vezi sa epidemijom COVID 19.

On je kazao da je jučerašnje ponašanje građana, poslije popuštanja mjera, reakcija na ograničenja prethodnog mjeseca i da se nada da će već danas ili sjutra biti drugačija situacija i da će se poštovati propisane mjere.

„U slučaju da ne bude tako, onda ćemo morati da vratimo mjere koje su bile propisane u nekoj mjeri“, rekao je Mugoša.

On je kazao da će epidemija biti kontrolisana ako se bude poštovale mjere i preporuke, dok bi u suprotnom sistem bio zagušen.

„U suprotnom ne bi bilo moguće da se tri zdravstvena radnika posvete jednom pacijentu, nego bi bila takva situacija da jedan zdravstveni radnik radi oko deset pacijenta“, rekao je Mugoša, istićući da se u ovom trenutku ne smije dozvoliti da se kontrola i nadzor nad epidemijom ispuste.

Kako je naveo, nijedna zemlja nije bila spremna na ovo što se desilo, ali postavljalo se pitanje koliko države mogu brzo da odgovore na izazov.

„Mislim da je tu Crna Gora napravila dobar potez“, rekao je Mugoša, dodajući da se već 10. januara krenulo sa pripremama i procjenama.

„Ono što je uslijedilo rezultiralo je podacima koji pokazuju da danas naglo pada broj inficiranih i raste broj oporavljenih, tako da je opterećenost našeg sistema najmanja do sada i to je ono što smo htjeli da postignemo“, kazao je Mugoša.

Crna Gora je, kako je podsjetio, testiranja počela 17. februara.

„Mjesec prije nego što smo otkrili prvi slučaj. Krenuli smo na vrijeme i među prvima. Crna Gora je imala sveobuhvatan i organizovan odgovor cjelokupne zajednice“, zaključio je Mugoša.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...