fbpx
NaslovnicaCrna GoraKašćelan pozvao diplomate da apeluju na smirivanje tenzija

Kašćelan pozvao diplomate da apeluju na smirivanje tenzija

Podgorica, (MINA) – Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan pozvao je predstavnike diplomatskog kora da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dijela javnosti da se ustoličenje Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mjesto u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, Kašćelan je uputio pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji, kao i na rast tenzija usljed najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru.

“Uvažavam vjerska prava i slobode svih građana, ali vjerujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet”, napisao je Kašćelan.

On je kazao da je kao prvi čovjek grada zabrinut trenutnim razvojem situacije, i da je u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posljedice spriječe.

Kašćelan je naveo da posebnu odgovornost u ovom, kako je rekao, delikatnom trenutku, imaju nosioci vlasti na svim nivoima.

“I da je, sa najviših državnih adresa, neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici, a bilo kakvo uskraćivanje građanima da misle i osjećaju drugačije apsolutno nedopustivo”, dodao je Kašćelan.

On je podsjetio da je Crna Gora mnogo puta u svojoj dugoj istoriji bila na prekretnicama, ali da je mudrošću i staloženošću uspijevala da očuva mir i multietnički sklad.

„Vjerujem da ćemo i danas, sa naučenim lekcijama iz prošlosti, znati da smirimo tenzije i povedemo Crnu Goru naprijed, putem prosperiteta”, kazao je Kašćelan.

On je poručio da je siguran da će najodgovorniji nosioci vlasti imati dovoljno mudrosti i volje da ne dozvole vjerski i etnički motivisane podjele, i da spriječe izazivanje nereda.
(kraj) tam/gop

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...