fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanjušević: DPS neće biti puki posmatrač manjinske vlade

Janjušević: DPS neće biti puki posmatrač manjinske vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) će se u slučaju podrške manjinskoj vladi ponašati krajnje pragmatično i neće biti puki posmatrač i glasač te vlade, ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju (CPE) Dragiša Janjušević.

On smatra da DPS u podršci manjinskoj vladi vidi politički interes, i to prvenstveno u homogenizaciji svog biračkog tijela, koje je naviknuto na to da je DPS činilac vlasti, prenosi agencija CG news.

“Interesantno je kako će DPS glasati za zakone koji bi pogađali njihove visoke funkcionere, prvenstveno zakon o porijeklu imovine, ali oni u ovome vide svoju političku računicu, pogotovu u svijetlu predstojećih lokalnih izbora”, naveo je Janjušević.

On smatra da će se DPS u slučaju podrške manjinskoj vladi ponašati krajnje pragmatično i da će, u slučaju da taj koncept bude išao u smjeru koji njima ne odgovara, tražiti njegovo redefinisanje i svoju participaciju, ili bi kočili procese.

“Poznat je njihov pragmatizam i on će i dalje ostati prisutan. Oni sigurno neće biti puki posmatrači i glasači te Vlade, već će tražiti svaki podesan momenat da politički profitiraju”, kazao je Janjušević.

On je ocijenio da potezi koje vuče Demokratski front (DF) mogu biti signal da se oni pozicioniraju kao faktor oko kojeg se može praviti manjinska vlada i na čiju se podršku može računati.

“Razgovor lidera URA-e Dritana Abazovića sa patrijarhom Porfirijem i pozicija Temeljnog ugovora otvaraju jedan novi niz analiza i pretpostavki i mogućnost pravljenja manjinske vlade uz podršku DF-a, pa čak i Demokrata” smatra Janjušević.

Prema njegovim riječima, blaga reakcija DF-a na predloženi koncept manjinske vlade može se tumačiti kao opreznost lidera tog političkog saveza i osluškivanje situacije, kao i osmatranje svojih pozicija u aktuelnim dešavanjima.

“Iako nijesu participirali u samoj Vladi njihovi kadrovi zauzeli su pozicije po dubini. Oni sada vagaju i u političkom i pragmatičnom dijelu kako će se razvijati situacija i koncept manjinske vlade”, rekao je Janjušević.

On je ukazao na, kako je naveo, dosta mirnu reakciju lidera DF-a na postupak Socijalističke narodne partije (SNP) oko potpisivanja Memoranduma o saradnji sa manjinskim partijama i URA-om.

Janjušević smatra da je vrh SNP-a prilično hrabro izašao sa podrškom koncepta manjinske vlade, a da prethodno nije pripremio svoja stranačka tijela za tu odluku.

“Takav se utisak stiče poslije njihovog Glavnog odbora gdje nijesu zauzeli konačan stav oko manjinske vlade. Očigledno im je potrebno još vremena da pripreme opštinske odbore, odnosno sva svoja stranačka tijela”, rekao je Janjušević.

Koncept manjinske vlade, smatra on, poslužiće da se premosti period do raspisivanja predsjedničkih izbora kada će se, kako je ocijenio, najvjerovatnije ići i na vanredne parlamentarne izbore.

„Ta vlada u agendi će imati četiri teme na dnevnom redu, i to zaokruživanje reforme izbornog zakonodavstva, deblokadu pregovora sa Evropskom unijom i rada pravosudnih institucija i nastavak ekonomskih reformi i podizanje standarda građana“, naveo je Janjušević.

On je ocijenio da ta vlada ne bi imala kapaciteta za neki veći zamah od toga.

Janjušević je istakao da koncept manjinske vlade svuda u svijetu podrazumijeva stabilizovanje prilika i pripremu društva za parlamentarne izbore poslije kojih bi se tražili modaliteti za formiranje stabilnije vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...