fbpx
NaslovnicaCrna GoraInstitucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Podgorica, (MINA) – Ispunjenje obaveza iz vladavine prava prioritet je svih crnogorskih institucija, iz sve tri grane vlasti, poručeno je sa sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), starješine crnogorskih institucija na sastanku su saopštile da postoji nikad veća odlučnost da se, u saradnji i uz podršku Evropske komisije (EK), u kratkom periodu napravi ključni iskorak u pregovaračkom procesu.

Starješine institucija istakle su da postoji nikad veća odlučnost da se obezbijedi dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i zakazivanje Međuvladine konferencije u junu.

„Oni su upoznali predstavnike EK sa ostvarenim rezultatima, kao i sa tekućim i planiranim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem realizacije evropske agende“, navodi se u saopštenju.

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da su resor na čijem je čelu i on lično u potpunosti posvećeni ispunjenju privremenih mjerila.

„Za nas je apsolutni prioritet unapređenje sistema pravosuđa i njegove strukture, profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnog rada“, rekao je Milović.

On je istakao da su u periodu od samo par mjeseci intenzivno radili.

„Završili smo Nacrt Strategije reforme pravosuđa 2024-2027 sa pratećim Akcionim planom, poslali je EK na mišljenje i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti i povratne informacije sa vaše strane kako bismo usvojili taj značajan dokument do kraja marta, kako smo planirali“, naveo je Milović.

U toku je, kako je dodao, izrada Plana racionalizacije pravosudne mreže, kao i nove Strategije digitalizacije pravosuđa za period od ove do 2027. godine.

Milović je rekao da se posvećeno radi na izmjenama i dopunama ključnih zakonskih akta – Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i da su u izuzetno kratkom periodu ubrzanom dinamikom radili na izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kao i Zakona o državnom tužilaštvu, u komunikaciji sa evropskom stranom.

On je kazao da rade i na izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju korupcije, o specijalnom državnom tužilaštvu i o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

„Takođe ćemo kroz čitav proces izrade navedenih zakona aktivno komunicirati sa EK da u zajedničkoj ekspertizi dođemo do najboljih pravnih rješenja“, rekao je Milović.

Kako je naveo, izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći upućene su EK u novembru prošle godine.

„Vjerujem da ćemo ubrzo dobiti vaše komentare na taj zakonski tekst koji bi brzo mogli i da usvojimo, kao i za novi zakon o lobiranju koji je u finalnoj fazi komunikacije sa Evropskom komisijom“, poručio je Milović.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da priznanje rada potvrđuje važnost učinjenih napora i predstavlja dodatnu potvrdu da su na pravom putu u stvaranju modernog i efikasnog zakonodavnog okvira za medijski sektor.

Ona je istakla da konstruktivni komentari i podrška EK pomažu da se osigura da zakoni budu usklađeni s najvišim evropskim standardima slobode izražavanja, transparentnosti i zaštite novinarske profesije.

Vujović je kazala da je, mišljenjem Savjeta Evrope na tri medijska zakona, Ministarstvo kulture i medija upravo zaokružilo proces medijske reforme.

„Imajući pred sobom cilj da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju da bi mogao da odlučuje o sebi i svojoj zajednici, vrhovno načelo da su slobodni i profesionalni mediji temelj zdravog društva, i da nam je zato dužnost da podržimo odgovorno novinarstvo“, navela je Vujović.

Ona je poručila da je interes Ministarstva kulture i medija da se svi napadi na novinare riješe, jer je napad na njih napad na slobodu svakog građanina i na vrijednosti demokratskog društva.

„Te je, u skladu sa opsegom ovlašćenja ovog Ministarstva, učinjeno sve što je u našoj moći“, zaključila je Vujović.

Iz MEP-a su saopštili da je predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać upoznao prisutne da Savjet od početka godine proaktivno preduzeo čitav niz aktivnosti koje se tiču efikasnijeg popunjavanja nedostajućih predsjednika sudova i sudija, aktivnosti koje bi trebalo da stvore uslove za konačni izbor predsjednika Vrhovnog suda, kao i one koje se tiču poboljšanja procedure ocjenjivanja sudija.

On je rekao da je uvjeren da će te aktivnosti uticati na poboljšanje statusa i uslova za rad sudija, koje bi trebalo da adresiraju sve manje interesovanja za sudijsku profesiju i sveobuhvatno poboljšaju stanje u sudstvu.

Državni sekretar u MEP-u i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja, Bojan Božović, kazao je da su u Vladi svjesni svih izazova i potrebe za hitnim unapređenjem stvari u mnogim oblastima, ali i čvrsto riješeni da ne propuste šansu.

On je istakao da su crnogorske institucije maksimalno posvećene sprovođenju ključnih obaveza, kako bi do ljeta dobili IBAR i otpočeli privremeno zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja.

Prema riječima Božovića, nadležni organi i pregovaračka struktura predano rade.

On je naveo da vjeruje da će uskoro biti donijeti kvalitetni zakoni iz svih oblasti koje su predmet poglavlja 23 i 24, a koji su posebno važni za dobijanje IBAR-a.

„Rezultati koje ostvarujemo i napori koje ulažemo potvrđuju da su crnogorske institucije u čijoj nadležnosti su obaveze iz oblasti vladavine prava, odlučne da u narednih par mjeseci ispune zadatke koji se odnose na preostala mjerila u oblasti vladavine prava“, poručio je Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte