fbpx
NaslovnicaCrna GoraIbrahimović čestitao Dan Bošnjaka

Ibrahimović čestitao Dan Bošnjaka

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović čestitao je 28. septembar – Međunarodni dan Bošnjaka, i pozvao ih da se na popisu slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti bošnjačkom narodu, bosanskom jeziku i svojoj vjeri Islam.

Ibrahimović je naveo da su na današnji dan 1993. godine Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno obznanili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore.

“To je, istovremeno, bio čin otpora i dizanja glasa protiv više od stotinu godina pokušaja da se nametanjem nekog drugog, tuđeg ili nepostojećeg nacionalnog imena, Bošnjacima oduzme viševjekovna istorija stvarana na ovim prostorima, kojom se najjasnije očitava i potvrđuje čvrsta ukorjenjenost Bošnjaka na ovim prostorima”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da je reafirmacija nacionalnog imena Bošnjaka otvorila vrata reafirmaciji njihove kulture i tradicije, ali i nacionalne samosvijesti, kao trajućeg procesa koji svi zajedno moraju dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti.

“U to ime, svim Bošnjacima čestitam 28. septembar i ohrabrujem ih da se ponosno i slobodno na predstojećem popisu izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti bošnjačkom narodu, svom bosanskom jeziku i svojoj vjeri Islam”, poručio je Ibrahimović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...