fbpx
NaslovnicaCrna GoraHant: Primjer kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju

Hant: Primjer kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju

Podgorica, (MINA) – Neuspjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine predstavlja jedan od najdrskijih primjera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju, ocijenio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant.

On je to naveo u izjavi koju je medijima dostavila Ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Iz Ambasade podsjećaju da je crnogorsko pravosuđe danas proglasilo dva ruska obavještajna oficira krivim što su planirali pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Kako su naveli, GRU agentima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu se sudilo u odsustvu za organizovanje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju, a u slučaju Šišmakova i za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

U izjavi Hanta navodi se da je taj bezobzirni pokušaj GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO je samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije.

„Do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara se stiglo kroz pravni process čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori“, kazao je Hant.

Prema njegovim riječima, suočene sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ta dva čovjeka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svjetskog rata, pokazale su se apsurdnim.

„Rusija je velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije. Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama“, ocijenio je Hant.

Kako je naveo, Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put .

„Da podržava bezbjednost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama da bi bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, poručio je Hant.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...