fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani važni saveznici u borbi protiv korupcije

Građani važni saveznici u borbi protiv korupcije

Podgorica, (MINA) – Građani su važni saveznici javnih institucija, nevladinih organizacija i medija u borbi protiv korupcije, ocijenjeno je na masterklasu /masterclass/ „Od ćutanja do akcije“ koji je organizovala Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI).

Kako je saopšteno iz RAI sekretarijata, na masterklasu u Podgorici je ocijenjeno da su kampanje javnog zagovaranja su kreativni i konstruktivni alati za motivisanje i angažovanje građana u toj borbi.

RAI stručnjak za borbu protiv korupcije i prava uzbunjivača Mark Worth rekao je da je saradnja između medija, civilnog društva i javnih službenika ključna za podizanje svijesti javnosti o opasnostima korupcije.

“Ova saradnja doprinosi povjerenju građana u institucionalnu borbu protiv korupcije”, istakao je Worth.

Kenan Kurdić iz agencije Via Media kazao je da kreiranje javnih, zagovaračkih kampanja uvijek dočekuju sa velikim uzbuđenjem i pristupamo s velikom odgovornošću.

Kako je naveo, primarni cilj je uvijek osvjestiti javnost ukazujući jasno na problem kroz kreativni koncept.

“Ovo je važan korak u edukaciji javnosti o važnosti problema i početak razgovora o njegovom potencijalnom rješenju“, rekao je Kurdić, govoreći o važnosti upoznavanja javnosti sa antikorupcijskim inicijativama putem uspješnih medijskih kampanja.

Materklas je relizovan u okviru projekta “Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji”, kojeg implementira RAI i finansira Evropska unija.

Cilj projekta je, kako se navodi, da informiše i edukuje širu javnost, a posebno mlade ljude, o ključnoj ulozi koju zviždači imaju u borbi protiv korupcije, te o pravima i zaštiti koju zviždači treba da imaju.

RAI je jedinstvena međuvladina organizacija posvećena isključivo borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...