fbpx
NaslovnicaCrna GoraVjernici odbranili krstionicu

Vjernici odbranili krstionicu

Podgorica, (MINA) – Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica čije je rušenje bilo najavljeno za danas, povukla se zbog velikog broja ljudi, koji su se okupili kako bi odbranili građevinu, javila je Televizija Crne Gore (TVCG).

Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva.

Radio Tivat je javio da krstionica nije srušena er je veliki broj vjernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu.

U ranim jutarnjim satima načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić razgovarali su sa sveštenikom Miajlom Backovićem, tražeći da se vjernici povuku, kako bi se pristupilo rušenju.

Backović im je, kako prenosi Radio Tivat, saopštio da je Mitropolija crnogorsko-primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.

“Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je dio manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili malu crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam, ne bježimo od toga da platimo zakup te ponte”, istakao je Backović.

Krstionica je trebalo da bude srušena jutros u devet sati, a na osnovu rješenja Direkcije za inspekcijske poslove i nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

foto: Manastira Miholjska prevlaka/Facebook

Na Fejsbuk stranici Manastira Miholjska prevlaka ranije je objavljeno da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica opkoljeno jutros oko četiri sata i 30 minuta, iako je to bilo najavljeno za devet sati.

“Došli su prevarno, sa ugašenim svjetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Кrstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj”, navodi se na Fejsbuk stranici.

“U toku je policijsko opkoljavanje Prevlake. D ošli su prevarno, sa ugašenim svjetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Кrstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj”, navodi se na Fejsbuk stranici.

Sveštenik je, kako se dodaje, pozvao policajce da se povuku i pođu kućama “i zagrle svoju djecu kako bi bili ponosni na očeve koji nijesu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju”.

Kako javlio portal Vijesti, okupljeni su poručili da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namjere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade, kako su kazali, doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...