fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Svi mehanizmi usmjereni ka ispunjenju privremenih mjerila

Gorčević: Svi mehanizmi usmjereni ka ispunjenju privremenih mjerila

Podgorica, (MINA) – Svi nacionalni mehanizmi usmjereni su ka samo jednom cilju – završetku reformskih procesa i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK), kazala da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i da je sva energija usmjerena na to da se zaokruži proces zakonodavne i institucionalne reforme.

Gorčević je istakla da je Crna Gora u potpunosti posvećena da isporučuje rezultate koje od države očekuje Evropska unija (EU).

„Jer je naš cilj jasan i nedvosmislen, da budemo spremni za narednu Međuvladinu konferenciju i dobijemo Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)“, navela je ona.

Prema riječima Gorčević, šansa koju Crna Gora ima je istorijska i ključna i ne smije se dozvoliti da se ona propusti.

“Svjesni činjenice da je cjelokupni pregovarački proces s razlogom uslovljen upravo napretkom u oblasti vladavine prava, želimo da vas uvjerimo da su svi nacionalni mehanizmi usmjereni ka samo jednom cilju – završetku reformskih procesa u ovoj oblasti i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”, naglasila je Gorčević.

Ona je rekla da su uvjereni da će rad Crne Gore biti prepoznat na pravi način.

“Kao i da će se do juna steći uslovi za održavanje nove Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, kao i za dobijanje IBAR-a i pratećih završnih mjerila“, navela je Gorčević.

Time bi se, kako je dodala, otvorila nova perspektiva pregovara i Crna Gora bi ušla u fazu privremenog zatvaranja novih poglavlja.

Ona je naglasila da bi ispunjavanje privremenih mjerila i iskorak u evropskim integracijama donijeli dodatnu motivaciju Crnoj Gori na evropskom putu.

„Rezultati Vlade i Skupštine u prethodnim mjesecima u oblasti vladavine prava pokazali su da se svi izazovi mogu prevazići kada postoji snažna politička volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje nacionalnih strateških ciljeva“, kazala je Gorčević.

Ona je rekla da su postavili ambiciozne rokove, čije je ispunjenje uslovljeno, u prvom redu, snažnom parlamentarnom većinom, ali i tijesnom saradnjom sve tri grane vlasti.

„Iako su rokovi kratki, a očekivanja velika, vjerujemo da možemo realizovati sve nedostajuće korake koji vode do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, navela je Gorčević.

Kako je kazala, na liniji identifikovanih koraka koji vode do ispunjenja preostalih privremenih merila, formirane su radne grupe i ulažu se napori, uz svakodnevne konsultacije sa EK, kako bi Vlada do kraja aprila utvrdila sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gorčević je rekla da se do kraja aprila očekuje utvrđivanje medijskih zakona koji su u završnoj fazi pripreme, i to zakona o medijima, o Javnom servisu i o audio vizuelnim medijskim uslugama.

Usvajanje strategije reforme pravosuđa se, kako je kazala, očekuje u martu.

„Intenzivno se radi na pripremi strategije digitalizacije pravosuđa za period od ove do 2027. godine. U maju se očekuje usvajanje plana racionalizacije pravosudne mreže“, rekla je Gorčević.

Ona je navela da je, kada je u pitanju nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, obrazovan Savjet za borbu protiv korupcije i angažovan ekspert Savjeta Evrope, koji će raditi na strategiji.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa naglasila je da se Crnoj Gori u ovom periodu pruža izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja Uniji.

Ona je pozvala ključne institucije zadužene za oblast vladavine prava da ne štede napore i brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava.

„Vaš rad će, takođe, morati da dobije podršku političkih aktera“, kazala je Popa.

Ona je rekla da EU i građani Crne Gore očekuju od političkih aktera da se izdignu iznad partijskih interesa i izgrade neophodan konsenzus za brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende.

„Sada je vrijeme za akciju. Vaši građani i evropska budućnost vaše zemlje zahvaliće vam na tome“, zaključila je Popa.

Oana Kristina Popa
foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), vrhovni državni tužilac Milorad Marković kazao je da rezultati na polju borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i ratnih zločina, ali i međunarodne policijske saradnje sa EUROPOL-om i međunarodne pravosudne saradnje sa državama članicama EU i trećim državama kroz EUROJUST, ukazuju na kontinuirani napredak u radu državnotužilačke organizacije u navedenim oblastima.

On je rekao da, sa druge strane, prepoznaje prostor za dalje napredovanje, kako u pomenutim oblastima, tako i u ostalim oblastima u okviru poglavlja 23 i 24, a prije svega pravosudne reforme i uspostavljanja profesionalnog i samostalnog državnog tužilaštva.

„Kao preduslove za dalji napredak prepoznajem nužnost hitnih zakonodavih izmjena organizacionih zakona, krivično procesnog i krivično materijalnog zakona, kao i stvaranje prostornih, tehničkih uslova i obezbjeđivanje budžetskih sredstava za popunjavanje nedostajućih mjesta u državnom tužilaštvu“, poručio je Marković.

Iz MEP-a su kazali da su, imajući u vidu važnost tema koje obuhvata Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost, a s ciljem razmatranja ispunjenosti preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, sastanku prisustvovale starješine crnogorskih institucija u oblasti vladavine prava.

„Uključujući vršiteljku dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, ministra pravde, ministarku kulture i medija i direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...