fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU spremna da obezbijedi podršku u procesu sprovođenja reformi

EU spremna da obezbijedi podršku u procesu sprovođenja reformi

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) želi da vidi sprovođenje reformi, naročito u oblasti vladavine prava, koje će ubrzati pristupanje Crne Gore Uniji, saopštili su predstavnici EU na sastanku sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momom Koprivicom.

Koprivica se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao danas sa ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije (EK) Majklom Milerom.

“EU želi da vidi sprovođenje reformi, naročito u oblasti vladavine prava, koje će ubrzati pristupanje Crne Gore EU i spremna je da u tom procesu obezbijedi značajnu političku, finansijsku i ekspertsku podršku”, poručili su Popa i Miler.

Koprivica je kazao da ga raduju i ohrabruju riječi sa današnjeg sastanaka, koga vidi kao šansu za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore.

„Vaše preporuke su dragocjene smjernice u budućem djelovanju, jer je našoj Vladi osnovni cilj sprovđenje institucionalnih i ekonomskih reformi, kako bi zemlja bila osposobljena da pristupi EU”, rekao je Koprivica.

To je, kako je dodao, prioritet i spoljne i unutrašnje politike Crne Gore.

Koprivica je naveo da su, kada je riječ o vladavini prava, ključni prioriteti 44. Vlade rješavanje v. d. stanja u pravosuđu, odnosno imenovanje preostalih nedostajućih funkcija u vrhu pravosuđa.

„Dajemo snažan doprinos dijalogu o finalizaciji pomenutih pravosudnih imenovanja i na dobrom smo putu rješavanja tog pitanja”, kazao je Koprivica.

On je rekao da je uvjeren da će sva imenovanja u pravosuđu, koja su na čekanju, biti izvršena do kraja godine.

„Jedan od prvih koraka koje je moj kabinet preduzeo je donošenje odluke o osnivanju savjeta za vladavinu prava, koji će činiti čelnici Vlade, sudstva i tužilaštva, Agencije za sprečavanje korupcije, civilni sektor”, naveo je Koprivica.

Zadatak tog tijela, kako je rekao, biće praćenje realizacije obaveza iz poglavlja 23 i 24, kao i strateško planiranje djelovanja institucija na tom planu.

“U planu je i osnivanje Nacionalnog savjeta za antikorupciju, koji će uključivati čelnike svih institucija koje se bore protiv korupcije, kako bi se koordiniranim djelovanjem bavili izradom strategije za antikorupciju i pravnim i drugim projektima značajnim za prevenciju korupcije”, kazao je Koprivica.

Sastanku je prisustvovao i šef jedinice u Generalnom direktoratu za pravosuđe EK Bruno Gencareli.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...