fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU posvećena nastavku podrške u suočavanju sa krizom

EU posvećena nastavku podrške u suočavanju sa krizom

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) posvećena je nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na COVID-19, poručili su potpredsjednik Evropske komisije (EK) Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, navodeći da će brza vakcinacija u regionu biti presudna u okončanju pandemije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Borelj i Varhelji uputili su pismo ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, u kojem su naglasili odlučnost EU da u borbi protiv pandemije posebnu pažnju posveti Zapadnom Balkanu.

U pismu se navodi da EU ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana i da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je Unija obezbijedila, u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima.

„Budite uvjereni da je EK posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka“, piše u pismu Borelja i Varheljija.

Zvaničnici EU naglasili su da su u ovoj nezapamćenoj krizi, saradnja i solidarnost važniji nego ikada, podsjećajući da je EU već obezbijedila značajnu podršku kako bi pomogla regionu da se izbori sa pandemijom.

Navodi se da kada je riječ o Crnoj Gori, EU je već obezbijedila tri miliona EUR vrijednu medicinsku opremu, 9,5 miliona EUR za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona EUR za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona EUR kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći.

Osim toga, kako se dodaje, ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumijeva značajan investicioni paket u vrijednosti do devet milijardi EUR, čiji je cilj da pokrene investicije vrijedne do 20 milijardi EUR za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po mjeri građana.

Iz MVP su rekli da je pismo uslijedilo kao odgovor na obraćanje Radulovića najvišim zvaničnicima EU, kada je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju sa pandemijom.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...