fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU iskreno cijeni reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave

EU iskreno cijeni reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) iskreno cijeni i u potpunosti podržava reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave, poručeno je na sastanku Radne grupe za izradu Analize funkcinisanja sistema lokalne samouprave.

Na sastanku radne grupe, koju je formiralo Ministarstvo javne uprave (MJU), predstavljena je Metodologija za izradu Analize i Upitnik za jedinice lokalne samouprave na osnovu kojeg će se prikupljati podaci za potrebe procjene stanja na lokalnom nivou.

Orlando Fusko iz Delegacije EU rekao je da Unija iskreno cijeni i u potpunosti podržava reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave u kojem je, prema njegovim riječima, očigledno ostvaren određeni napredak.

On je dodao da, isto tako, na tom planu ima još puno toga da se radi.

“To pogotovo važi u njegovom ključnom elementu lokalne samouprave. Zato je posebno važna ova radna grupa, koja ima za cilj da analizira stanje lokalne samouprave i, na osnovu analize, predloži konkretne mjere za poboljšanje lokalne vlasti u korist svih građana”, smatra Fusko.

On je kazao da su jedinice kokalne samouprave motor pozitivnih promjena i prirodni savzenik procesu evropske integracije.

“Voljeli bismo da dijalog između Ministarstva i Zajednica opština rezultira da lokalna dimenzija bude prisutna u ciljevima, rezultatima i aktivnostima ovog projekta. Takođe, ubuduće smo voljni smo da konsolidujemo mrežu ljudi na terenu, u svim lokalnim samoupravama, koje bi se bavile EU politikama, zakonodavstvom, fondovima i programima”, poručio je Fusko.

Državni sekretar MJU Dragiša Janjušević kazao je da je decentralizacija lokalne samouprave najvažniji proces koji će se dešavati, kao i da im je cilj da Analiza bude mapa puta kako treba da počne proces decentralizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori.

„Od našeg prvog sastanka kompleksnost materije zatijevala je jedan temeljan pristup i veliki broj konsultacija koje smo imali u prethodnom periodu, kako bismo došli do Upitnika koji će biti proslijeđen svim lokalnim jedinicama u Crnoj Gori od kojih očekujemo što kvalitetnije povratne informacije”, rekao je Janjušević.

To je, kako je naveo, zahtijevalo konsultacije sa partnerima SIGM-om i OECED-om, značajan broj edukativnih radionica, pripremu materijala, analizu propisa, kao i sastanake sa predstavnicima svih ministarstava koji su uključeni u radnu grupu.

„Vjerujem da ćemo zajedničkim naporom doći do dokumenta koji će biti kamen temeljac za otvaranje istinskog procesa decentralizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori, i koji će biti obavezujući dokument za svaku buduću javnu politiku“, naveo je Janjušević.

Načelnica Direkcije za implemetaciju principa dobre javne uprave, analitiku i izvještavanje, Nina Blažić, rekla je da su kroz Metodologiju za izradu Analize i Upitnika postavljene praktične smjernice za izradu analize, metodološki pristup, odgovorne osobe, usaglašenost i međusobna povezanost koraka.

Cilj tog dokumenta je, kako je pojasnila, dobijanje preciznih kvantitativnih i kvalitativnih podataka, kao i vremenska dinamika realizacije podaktivnosti koji prate proces pripreme Analize.

„Na osnovu Upitnika, prikupljaće se podaci za potrebe procjene stanja na lokalnom nivou u upravljanju ljudskim resursima, finansijskim kapacitetima, odnosu centralnih i lokalnih organa, odnosu organa lokalne uprave i javnih službi na lokalnom nivou i međuopštinska i međunarodna saradnja“, pojasnila je Blažić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...