fbpx
NaslovnicaCrna GoraEK danas predstavlja izvještaj o napretku Crne Gore

EK danas predstavlja izvještaj o napretku Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) predstaciće danas Izvještaj o Crnoj Gori za ovu godinu.

Kako je najavljeno, evropski komesar Oliver Varhelji će, na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove, predstaviti ovogodišnji Paket o proširenju koji uključuje i Izvještaj o Crnoj Gori.

Varhelji će, nakon toga, imati konferenciju za novinare koja će biti prenošena uživo u Evropskoj kući u Podgorici, gdje su planirane i izjave za javnost šefice Delegacije Eevropske unije (EU) Oane Kristine Pope i ministarke evropskih poslova Jovane Marović.

U Nacrtu izvještaja, čije je djelove objavio Radio Slobodna Evropa, navodi se da Vlada i Skupština Crne Gore nijesu uspjele da u praksi pokažu angažovanje u pogledu reformske agende u vezi sa EU.

U dokumentu se navodi da su polarizacija političkih tenzija, odsustvo angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa nastavljeni, i da su doveli do pada dvije razdvojene vlade tokom glasanja o nepovjerenju.

Napominje se da je sporazum za Srpskom pravoslavnom crkvom imao uticaja u političkoj atmosferi, kao i da je izazvao rast tenzija.

Ocijenjeno je da nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira, uključujući preporuke OEBS-a i ODHIR-a nakon posmatračke misije parlamentarnih izbora, održanih 2020. godine.

U Nacrtu izvještaja se navodi da su rad Skupštine obilježili bojkoti vladajuće većine i opozicije, promjene vlade i smjena dvojice predsjednika Skupštine.

Visoku ocjenu Crna Gora u izvještaju ima po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...