fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUnicef snažan i pouzdan partner zdravstvenom sistemu

Unicef snažan i pouzdan partner zdravstvenom sistemu

Podgorica, (MINA) – Podrška i pomoć UNICEF-a u reformskim procesima, koji su potreba i konstanta zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, imaju neprocjenjivu vrijednost, a dosadašnji šef predstavništva te organizacije Huan Snatander značajno je doprinio da se određeni procesi pokrenu i realizuju.

To je poručeno sa oproštajnog susreta ministra zdravlja Vojislava Šimuna i Santandera, koji završava mandat u Crnoj Gori.

Šimun je zahvalio Santanderu na istinskoj podršci UNICEF-a zdravstvenom sistemu, a koja se ogleda, prije svega, kroz izradu startegija i planova usmjerenih na dobrobit i zdravlje djece.

“Strategija ranog razvoja, ali i Procjena porodilišta u Crnoj Gori, neki su od posljednjih projekata koje smo zajedno realizovali i drago mi je da mogu da kažem da smo već u fazi implementacije zacrtanih ciljeva koji su sadržani u tim dokumentima“, rekao je Šimun.

On je kazao da su bezbrižno i zdravo djetinjstvo, funkcionalna porodica i zajednica koja baštini vrijednosti napretka i progresa njihova zajednička stremljenja.

Šimun je zahvalio Santanderu i njegovom timu na dosadašnjim učincima.

„Vjerujem da ćemo i u Vašem nasljedniku na toj poziciji u Crnoj Gori imati istu posvećnost ka realizaciji održivih zdravstvenih politika usmjerenih na zdravlje djece“, poručio je Šimun.

Santander, koji 19. aprila završava mandat u Crnoj Gori i započinje novi u sjedištu UNICEF-a u Njujorku, kazao je da Crna Gora može da nastavi da računa na partnerstvo i podršku te međunardne organizacije u izgradnji pravednog društva, koje garantuje jednaka prava i mogućnosti svakom djetetu.

„Da bi se poboljšala zdravstvena njega majki i novorođenčadi, kao i sve djece od ranog djetinjstva, neophodno je ulagati dovoljno sredstava iz državnog budžeta u ljudske resurse, protokole, opremu i infrastrukturu zdravstvenog sistema“, rekao je Santander.

UNICEF će, kako je poručio, nastaviti da podržava poboljšanje zdravstvene njege za svu djecu, majke i porodice.

„Kvalitetna zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo, a njeno obezbjeđivanje ubrzaće napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji“, kazao je Santander.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije