fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSlovačka snažno podržava ulazak Crne Gore u EU

Slovačka snažno podržava ulazak Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Slovačka snažno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), čiji bi uspjeh u integracijama bio snažan podstrek za ostale zemlje regiona da vjeruju u svoju evropsku perspektivu, poručio je slovački ministar pravde Boris Susko.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde saopšteno je da je resorni ministar Andrej Milović u Bratislavi sa Suskom razgovarao o ključnim zadacima iz pristupnih poglavlja 23 i 24 i započetim sveobuhvatim reformama crnogorskog pravosuđa.

„Susko je istakao snažnu podršku njegove zemlje Crnoj Gori za ulazak u EU i naglasio da bi njen uspjeh bio snažan podstrek i za ostale zemlje regiona da vjeruju u svoju evropsku perspektivu i da ispune sve uslove, kako bi dobile svoju zvezdicu na zastavi EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Susko, kada je riječ o dijelu evropske agende koji se odnosi na pravosuđe i vladavinu prava, posebno pohvalio učinak Ministarstva pravde.

On je poručio da je Slovačka spremna da Crnoj Gori pruži bezrezervnu pomoć i podršku u procesu pridruživanja EU.

Milović je zahvalio slovačkom kolegi na tradicionalnoj i prijateljskoj podršci Crnoj Gori i istakao dva ključna prioriteta Ministarstva pravde.

„Prvi je sveobuhvatna reforma pravosudnog sistema kroz temeljne izmjene postojećih i usvajanje novih zakona, dok se drugi odnosi na unapređenje i stvaranje pravosudne infrastrukture, prostornih i tehničkih uslova za efikasan i kvalitetan rad pravosudnih institucija“, kaže se u saopštenju.

Bez toga, kako je naglasio Milović, Crna Gora ne može postati sastavni i neodvojivi dio zajednice sređenih država EU.

„Naglasak ministra bio je na implementaciji seta ključnih zakona koji će dalje unaprijediti pravosudni sistem zemlje, kao i na Strategiji reforme pravosuđa 2024-2027 koja predstavlja strateški dokument razvijen sa ciljem da se obezbijedi reformski kontinuitet zasnovan na dugoročnom planiranju“, navodi se u saopštenju.

Milović je rekao da Crna Gora za vrijeme belgijskog predsjedavanja Savjetom EU očekuje usvajanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

U tom cilju, kako je naveo, posebna pažnja Ministarstva pravde posvećena je izmjenama Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, zakonima o državnom tužilaštvu, o Specijalnom državnom tužilaštvu, o Sudskom savjetu i sudijama.

Milović je dodao da je posebna pažnja posvećana i zakonoma o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i o sprječavanju korupcije, koji su ključni za poglavlje 23.

„Osim toga, kao jedan od najvažnijih planova, istaknuta je priprema okvira za formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milović prezentovao slovačkom kolegi aktivnosti i rad crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je posebno pohvalio.

Prema riječima Milovića, rezultati te institucije nedvosmisleno svjedoče da je Crna Gora odlučna da se efikasno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Milović i Susko su se saglasili da je svaki susret predstavnika zemalja, koje su partneri i imaju prijateljske odnose, prilika da se to savezništvo ojača i potvrdi“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije