fbpx
NaslovnicaCrna GoraProdužen javni poziv za predlaganje predstavnika NVO

Produžen javni poziv za predlaganje predstavnika NVO

Podgorica, (MINA) – Generalni sekretarijat Vlade produžio je Javni poziv za predlaganje predstavnika nevladinih organizacija (NVO) u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) od naredne do 2026. godine.

Kako se navodi na sajtu www.eu.me, ta odluka je donesena u skladu sa Uredbom o izboru predstavnika NVO u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade pozvali su NVO koje se bave informisanjem javnosti o EU, pristupnom procesu, kao i izradom strategijskih dokumenata, da predlože predstavnika u Radnoj grupi.

“Zadaci Radne grupe su Priprema Nacrta strategije informisanja s ciljem unapređenja informisanosti građana o pregovaračkom procesu i budućem članstvu u EU, kroz koordinirani, participativni i inkluzivni pristup planiranja ključnih ciljeva i indikatora učinka”, naveli su iz Generalnog sekretarijata.

Kako su dodali, zadatak Radne grupe je i učešće u javnoj raspravi povodom izrade Nacrta strategije informisanja.

Iz Generalnog sekretarijata su kazali da je broj predstavnika NVO u Radnoj grupi četiri, kao i da više NVO mogu predložiti istog predstavnika.

“Za člana Radne grupe NVO može da predloži samo jednog predstavnika”, kaže se u saopštenju-

U kriterijumima se navodi da organizacija, koja može da predloži svog predstavnika u radnom tijelu, mora biti upisana u registar NVO prije objavljivanja javnog poziva.

Saopšteno je da NVO u statutu mora imati utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblastima koje su u vezi sa pitanjem koje sagledava ili normativno uređuje radno tijelo, kao i da se ne nalazi u registru kaznene evidencije.

Kako se navodi u kriterijumima, potrebno je da je NVO u prethodne tri godine sprovela istraživanje, izradila dokument, organizovala skup ili realizovala projekat usmjeren na unapređenje stanja u vezi s pitanjem koje sagledava ili normativno uređuje Radno tijelo.

Potrebno je i da je NVO predala poreskom organu prijavu za prethodnu fiskalnu godinu, kao i da više od polovine članova organa upravljanja NVO nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici.

Predstavnik NVO u radnom tijelu treba da ima prebivalište u Crnoj Gori, kao i iskustvo u oblasti na koju se odnosi pitanje koje sagledava ili normativno uređuje radno tijelo.

U kriterijumima se navodi i da predstavnik NVO-a ne smije biti član organa političke partije, javni funkcioner, državni službenik, odnosno namještenik.

Dokumentacija po javnom pozivu dostavlja se arhivi Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja Eu Generalnog sekretarijata Vlade, na adresu: Bulevar revolucije br. 15, 81000 Podgorica, sa napomenom: „Predlaganje kandidata za člana Radne grupe za izradu Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023-2026.“

Kako je saopšteno, eventualna pitanja oko postupka predlaganja kandidata za člana Radne grupe mogu se dostaviti na elektronsku adresu: [email protected] .

Iz Generalnog sekretarijata su kazali da će predlog predstavnika NVO za člana Radne grupe biti razmatran samo ukoliko je dostavljen uz svu potrebnu dokumentaciju i u naznačenom roku.

“Generalni sekretarijat Vlade će, u roku od sedam dana od dana isteka roka za dostavljanje predloga, na svojoj internet stranici i portalu e-uprave objaviti listu predstavnika NVO sa nazivima NVO koje su ih predložile, a koje su ispunile uslove”, najavili su iz Generalnog sekretarijata.

Oni su dodali da će objaviti spisak NVO koje nijesu dostavile uredne i potpune predloge, odnosno koje ne ispunjavaju tražene uslove.

“Generalni sekretar Vlade aktom o obrazovanju Radne grupe izabraće za člana tog tijela predstavnika NVO koji ispunjava propisane uslove i za koga je dostavljeno najviše predloga NVO koje su ispunile propisane uslove”, rekli su iz Generalnog sekretarijata.

Oni su rekli da će, u slučaju da za dva ili više predstavnika bude dostavljen jednak broj predloga, njihov izbor vršiti generalni sekretar Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...